Domowy przepis na kiszoną kapustę z dodatkiem marchwi
Domowej roboty kiszona kapusta to zdrowy rarytas - z dużą zawartością witaminy C, niezbędnej dla ochrony organizmu przez czas zimowych chłodów. I naturalny – bez podejrzanych dodatków z asortymentu chemii spożywczej i z gwarancją czystości wykonania. Jeśli chcesz mieć domową kiszoną kapustę na surówkę wigilijną, pora zabrać się do pracy już teraz. To bajecznie proste, choć przyda się do tego silna ręka.
Krok 3 z 4
Ugniataj warzywa wyszorowanymi uprzednio dłońmi – tak długo, aż nieco zmiękną i puszczą dużo soku. Skosztuj mieszankę – jeśli jest za mało słona, dodaj łyżeczkę soli i dokładnie znów wszystko wymieszaj dłonią. Przygotuj naczynia, w których będziesz kisić kapustę. Jeśli chcesz zużyć ją szybko, przygotuj kamionkowy garnek – wymyj go i obowiązkowo wyparz przed użyciem. Jeżeli kapustę chcesz przechowywać na zimę, przygotuj słoje – weki (na podaną ilość składników potrzeba ich ok. 5-6 sztuk), po 2 gumowe uszczelki na każdy słój i metalowe klamry do weków . Uwaga: ani słoje, ani szklane pokrywki nie mogą być szczerbione, a gumki nie mogą być stare i sparciałe - inaczej kapusta się zepsuje! Umyj słoje i pokrywki oraz klamry, dokładnie wyszoruj gumowe uszczelki. Wyparz słoje, pokrywki i gumki. Kapustę z miski osączaj z soku, przekładaj do słoika, bardzo dokładnie dociskaj i odlewaj nadmiar soku.
Dodaj komentarz