5 orzeźwiających przepisów na upalne popołudnia
Gdy słupek rtęci przekracza 30°, myślimy tylko o tym jak się ochłodzić. Zimne napoje czy lody ze sklepu, to nie jedyne sposoby na orzeźwienie. Wystarczy kilka produktów, narzędzi i ciut chęci, aby upały nie były nam straszne.
1
Pyszne lody
- •Zamrażamy ulubione owoce - truskawki, wiśnie, porzeczki. Blendujemy je. Następnie dodajemy cukier bądź miód - do smaku. Stopniowo dolewamy mleka lub śmietanki, nie przerywając blendowania. Ilość płynu musimy dostosować do ilości używanych owoców. Lody powinny mieć konsystencję podobną do tych sklepowych.
2
Tropikalne szaszłyki
- •Świeżego ananasa i banana obieramy i kroimy w kostkę. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej deserową czekoladę z odrobiną margaryny. Ananasy i banany nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków, układamy na blaszce lub talerzu, polewamy czekoladą, posypujemy wiórkami kokosowymi. Schładzamy.
3
Arbuzowy koktajl
- •Schłodzonego wcześniej arbuza pozbawiamy pestek i blendujemy razem z listami mięty i łyżeczką soku z cytryny. Gdy dopiero co, kupiliśmy arbuza i nie mamy czasu na jego schłodzenie, możemy dodać skruszony lód do koktajlu.
4
Mrożona herbata
- •Przygotowujemy wcześniej kostki lodu. Aby herbata miała wyraźny smak a nie była wodą z roztopionego lodu o kolorze herbaty, musimy zamrozić mocną, czarną herbatę. W dzbanku parzymy mocną herbatę z dodatkiem mięty i melisy oraz cukru i cukru trzcinowego. Gdy herbata wystygnie, wrzucamy herbaciane kostki lodu i plasterki limonki.
5
Warzywny koktajl
- •Wyciągnięte z lodówki warzywa - zielone ogórki, pomidory, dymkę blendujemy ze świeżą bazylią i szczyptą soli. To najszybszy koktajl, który uzupełni poziom wody w naszym organizmie.
Dodaj komentarz