Dyskusja na temat

pomysł - wprowadzenie wymogu dodania autorskich zdjęć do przepisów

Cześć,

Kolejny pomysł - wprowadzenie wymogu dodania autorskich zdjęć do przepisów.

Obecnie kategoria Gotowanie należy do najpopularniejszych na Zaradni.pl, nie ma co ukrywać. Weryfikacja porad kulinarnych jest bardzo trudna, ponieważ w Internecie krąży tysiące podobnych przepisów, przepisy często są krótkie i treściwe, można je stosunkowo szybko napisać. Jak zadecydować, który przepis jest wartościowy i możemy go opublikować?

Zastanawiam się nad wprowadzenie wymagania dodawania zdjęć autorskich ilustrujących proces tworzenia potrawy. Przepisy bez zdjęć nie byłyby akceptowane w ogóle.

Na pewno spadłaby liczba dodawanych przepisów, ale drastycznie wzrosłaby ich jakość, a także stawki.

Z mojego doświadczenia wynika, iż przepis z kilkoma zdjęciami, dobrze opisany, zarabia wielokrotnie więcej (nawet 15-krotnie) niż przepis bez ilustracji.

Poza tym obecnie już nie liczy się ilość treści, tylko i wyłącznie jakość.

Porady napisane wcześniej oczywiście nadal będą otrzymywały wynagrodzenie.

Witaj Marcinie,
moje pytanie, czy nie uważasz, że to mocne ograniczenie dla Autorów? Czy wymóg zdjęć każdej czynności robienia potrawy nie jest przesadzony? Może i będziesz otrzymywał porady z takimi zdjęciami, ale bardzo sporadycznie. Czy nie obawiasz się, że ludzie się zniechęcą do pisania przepisów? Druga sprawa, skoro można dodawać różne zdjęcia i wzbogacać treść, to, dlaczego teraz przepisy mają być gorsze od tych autorskich albo w ogóle ma ich nie być. Ktoś, kto czyta, a jest jasno napisane, to skorzysta z takiej porady. Czy dodawanie zdjęć obcych z pozwoleniem lub na licencjach ma być teraz ograniczeniem? Mało, kto ma teraz czas robić zdjęcia każdej czynności, ale zeszyty naszych Babć posiadamy. Czy treść nie jest już ważna albo krótki przekaz tego, jak to wykonać? Czy, jeżeli treść jest ok, a nie mam w danej chwili zdjęcia, ale znajduję na necie jakiś odpowiednik, to jest źle, jakieś nadużycie? Wszystkie te serwisy ze zdjęciami właśnie do tego służą. Uważam, że to duże ograniczenie w postaci własnych zdjęć. Oczywiście, jak da się, to, jak najbardziej, ale, jak ciekawy przepis, a nie ma zdjęcia, to już ma być odrzucony, chyba nie fajne jest to, co proponujesz. Pozdrawiam gliwicka

Ostatnio zmieniony: 2012-10-16 20:28:33

Pomysł ze zdjęciami autorskimi wydaje mi się bardzo dobry - sama dodawałam tylko własne zdjęcia, żeby nikt nie posądził mnie o plagiat czy bezprawne wykorzystywanie cudzych zdjęć. Natomiast pomysł ze zdjęciami przedstawiającymi kolejne etapy przygotowywania danej potrawy - jak dla mnie - nie jest już taki super.Przykład: często dodaję porady kulinarne złożone z kilku przepisów np. jak przygotować ogórki na zimę w różnorodnych zalewach i dodawanie zdjęć przedstawiających kolejne etapy przygotowywania jednego przepisu wprowadziłby raczej zamęt. Porada ta składała by się z 6 przepisów i każdy przepis dokumentowany był by np. 2-3 zdjęciami. /Chyba że nie będzie już można dodawać porad złożonych z kilku przepisów/ Inny przykład: ktoś doda poradę jak upiec biszkopt - zdjęciami z kolejnych etapów przygotowania będą: 1. rozbite jajka w miseczce, 2. ubite jajka, 3. gotowa masa biszkoptowa w tortownicy, 4. upieczony biszkopt. Może wystarczy jedno zdjęcie autorskie prezentujące efekt końcowy ?

Ostatnio zmieniony: 2012-10-16 20:46:17

Cześć,

Rozumiem, że dodawanie zdjęć każdej czynności jest bez sensu.

Zapomniałem dodać, iż chodzi o min. 3 autorskie zdjęcia do przepisu. Z zastrzeżeniem, że nie chodzi tylko o 3 zdjęcia gotowej potrawy, ale minimum 3 zdjęcia ilustrujące proces jej powstawania i finalny efekt oczywiście (przykład zdjęć do przepisu na biszkopt - zdjęci składników, masy w tortownicy, gotowego biszkoptu).

Enia, rzeczywiście dodajesz fajne kompilacje porad. W nowym Zaradni.pl o wiele bardziej opłacalne dla Ciebie będzie dodawanie tych przepisów oddzielnie i tworzenie jednego, wspólnego poradnika. Twoje zarobki wzrosną dzięki temu wielokrotnie. Będzie lepiej to widać, gdy pokaże projekt graficzny strony porady.

To jest pozycja, która jest niejako dopełnieniem „bonusu” za zdjęcie autorskie. Bonus to dodatkowe wynagrodzenie za zdjęcia. Natomiast po wprowadzeniu wymogu zdjęć autorskich liczba przepisów spadnie, ale wzrośnie wynagrodzenie za poszczególne przepisy.

Myślę, że przetestuję taką zasadę.

Ostatnio zmieniony: 2012-10-17 10:16:50

Gliwicka,

Nie chodzi o to, czy przepis jest lepszy, czy gorszy. Bo kto miałby to ocenić?

Chodzi o to, że przepis ze zdjęciami jest bardziej profesjonalny, lepiej się prezentuje, jest doceniany przez wyszukiwarkę. Poza tym jest to potwierdzenie, że naprawdę dana osoba przygotowała to danie, więc może udzielić porady na ten temat. Przygotowanie zdjęć Autorskich jest bardziej pracochłonne, więc wymaga wyższego wynagrodzenia.

Faktycznie, chcę wprowadzić ograniczenie dot. zdjęć z portali zewnętrznych (uwaga: chodzi tylko o zdjęcia gotowych potraw, dotyczy to tylko przepisów!!!). Od dnia dzisiejszego nie będą akceptowane porady ze zdjęciami potraw dodanymi z serwisów typu flickr.com (na licencji creative commons). Zazwyczaj nie są one wiarygodne i przedstawiają podobne, nie takie same dania. Jeżeli jakieś tego typu porady wiszą w weryfikacji już teraz, to zostaną zaakceptowane.

Ostatnio zmieniony: 2012-10-17 10:20:27

Wymóg obowiązkowego dodawania własnych zdjęć nie wydaje mi się dobrym pomysłem. Zgadzam się z Gliwicką, że w znacznym stopniu zniechęci to autorów do pisania porad. Z drugiej strony ma Pan rację Panie Marcinie, że porada bez zdjęć autorskich jest mniej wiarygodna i trudna do zweryfikowania. Ale takich porad nie tylko kulinarnych jest więcej. Ja wychodzę z założenia, że jeśli porada kulinarna (ale nie tylko kulinarna) jest kiepska, to prędzej czy później znajdzie się ktoś, kto spróbuje skorzystać z takiej porady w praktyce. Jeśli przepis będzie do bani zakładam, że taka informacja znajdzie się szybko w komentarzach. Niestety oprócz porad kulinarnych niektóre inne też czasami bywają trudne do zweryfikowania i mogą przedstawiać informacje nie do końca rzetelne lub nawet wprowadzać w błąd. Czy wtedy też należałoby wprowadzić jakieś regulacje?

Ostatnio zmieniony: 2012-10-26 22:35:23

Pamiętam na samym początku Marcinie zachęcałeś do wzbogacania swoich porad zdjęciami. Sądzę, że większość zgodzi się ze mną, że narzucenie przez Ciebie wymogu do pewnych kategorii tylko autorskich zdjęć mocno zachwieje i ograniczy dodawanie nowych porad. Odnoszę wrażenie, że teraz porada bez zdjęcia jest mniej ważna od tej, która pokazuje miskę z rozbitym jajkiem i pomieszaną mąką. Masz rację, że autorskie zdjęcia są wiarygodniejsze, ale nie powinny być one demotywacją do pisania i ograniczania się do wybranych kategorii. Reverb podobnie sądzi w tym temacie. Powtórzę jeszcze raz, że zdjęcia zaczynają dominować nad właściwą treścią porad, a chyba nie oto chodzi.

Ostatnio zmieniony: 2012-10-28 21:19:37

Rozumiem Wsze stanowisko.

A co sądzicie o przyznaniu dodatkowego bonusu poradom ze zdjęciami autorskimi? Jednocześnie nie wprowadzając wymogu dodawania takich zdjęć?

Ja uważam to za dość sprawiedliwe rozwiązanie.

Ostatnio zmieniony: 2012-10-29 13:33:05

Myślę, że takie rozwiązanie jest ok i każdy będzie miał wybór: zwykłe porady bez zdjęcia lub porada + odrobina wysiłku i zdjęcie= dodatkowy bonus. Myślę, że pomysł ze zdjęciami obrazującymi kolejne etapy przygotowania danej potrawy chyba nie jest najlepszy. Dlaczego ? Przytoczona przez gliwicką miska z rozbitym jajkiem i pomieszaną mąką może obrazować ciasto na naleśniki, biszkopt lub jeszcze inne ciasto /wszystko na tym etapie przygotowania wygląda podobnie/ i to jedno zdjęcie może być wykorzystane kilkakrotnie byle tylko zdobyć bonus. Wydaje mi się, że jedno zdjęcie obrazujące całkowicie przygotowaną potrawę będzie wystarczającą dokumentacją, że dana potrawa faktycznie została przez autora własnoręcznie przygotowana.

Ostatnio zmieniony: 2012-10-29 20:08:32

I oto chodzi :) Porady z autorskimi zdjęciami powinny być finansowo doceniane, natomiast umieszczanie własnoręcznie zrobionych fotek nie powinno być warunkiem zaakceptowania porady, nawet w przypadku kategorii gotowanie.

Ostatnio zmieniony: 2012-10-30 09:11:01

Komentuj

1. Zaloguj się:
  1. 16.10.2012