Dyskusja na temat

Jak chronić ogród przed kotami sąsiadów

Ma ktoś jakieś sugestie w tej kwestii?
Mam z tym niestety spory problem, płot jest dość niski, więc siatka nie pomoże raczej. Co radzicie? Macie może jakieś doświadczenia z środkami chemicznymi?

Ostatnio zmieniony: 2010-05-19 09:11:19

Rozumiem, że psa nie masz?:D Jeśli moższe mieć psiana, to adoptuj lub qp , jakiegoś małego pieska ( nie jamnik - to pies łowiecki - kopie dziury w trawniku).
Jeśli nie masz psa , to są specjalne preparaty do odstraszania psów i kotów. Można też polać obcego kota wodą - powinien omijać twoją działkę duzym łukiem( koty nieznoszą wody - oczywiście z małymi wyjątkami).
Jeśli masz możliwość posadzenia w pewnej odległości od posesji kocimiętki, to zrób to. Koty maja fioła na jej punkcie.
p.s. Jak tam trawnik w cieniu? Udało się?

Ostatnio zmieniony: 2010-05-22 14:26:34

Witaj. Trochę czasu tu nie zaglądałem, ale w końcu znalazłem czas, żeby odpowiedzieć.

Psa niestety nie mam, ale może z czasem się to zmieni - jak będę miał więcej czasu, żeby się nim zająć.

Wypróbuję preparaty, wodę sobie odpuszczę, bo sąsiedzi (właściciele kota) się obrażą:) Zostaje więc tradycyjne rozwiązanie.
Kocimiętka - ciekawa sprawa, nie słyszałem o tym, w moim przypadku raczej niestety nie poskutkuje.

Czy się trawnik udał? Hmm... i tak i nie. Trochę z tym pracy było, musiałem wypożyczyć tzw. areator (tak to się chyba nazywa), ogólnie udało się przygotować ziemię bardzo dobrze. Niestety potem ulewy rozmyły trochę dwa kawałki trawnika - tam trawa słabo urosła, trzeba będzie podsiać ponownie. No i znowu trawa rośnie nierówno - w jednej części bardzo ładnie gdzie indziej beznadziejnie, przypuszczam, że ma na to wpływ nasłonecznienie, albo iglaki (bo w ich sąsiedztwie słabo rośnie)...

Wrzuciłbym fotkę, jeżeli byłaby taka możliwość - myślę, że by się przydała:)
Teraz z kolei mam problem z chwastami - rosną szybciej niż trawa - chyba jakiś środek od chwastów kupię!

Pozdrawiam serdecznie:)

Ostatnio zmieniony: 2010-06-07 21:11:28

Z chwastami chyba kazdy ma problem. Od 3-ch lat jestem włąścicielka tzw. siedliska ( dom z zabudowaniami rolniczymi, bez ziemi uprawnej). Mam działkę 0,5 ha, której prawie cała powierzchnia to trawnik, a raczej łąka, często koszona. Przez pierwszy rok walczyłam z chwastami w trawniku, teraz poprostu kosze je ze wszystkim i jestem mniej zestresowana:D. stwirdziła, że jak nie można czegos sie pozbyc to trzeba się do tego przyzwyczaić:D. Tym bardziej nie moge stosowac żadnych środków chemiznych, ze po podwórku łaża dwa psy, dwa koty i dwójka dzieci:(

Co do trawnika to faktycznie, tam gdzie masz iglaki, może ona gorzej rosnąć, gdyż odczyn ziemi pod iglakami jest kwaśny. Trawy potrzebuja ziemię o odczynie pH 5,5 - 6, a iglaki pH 4-5 ( czyli kwaśna i umiarkowanie kwaśna) .
Trudno mi powiedziec na jakim pH masz załozony trawnik, ale moge ci podpiwedziec, ze mozna sie domyślic po strukturze gleby:
Jeśli masz glebę piaszczystą , to beda to gleby: b.kwaśne, kwaśne i umiarkowanie kwaśne.(pH3-5)
Jesli masz gleby piaszczysto - gliniaste, ilaste, to gleby: słabo kwasne, słabo zasadowe (pH6-7)
Jesi masz gleby gliniaste i próchnicze, to są to gleby: zasadowe i silnie zasadowe (ph8-9).

Pozdrowionka:D

Ostatnio zmieniony: 2010-06-08 09:42:26

Radzę nie traktować trawnika środkami chwastobójczymi bo mogą one zaszkodzić trawnikowi. Ja dbam o trawnik w ten sposób, że w miejscach gdzie trawa rośnie słabiej sypię więcej nasion i przysypuje ziemią próchniczą z lasu wymieszaną z piaskiem (o dziwo dobrze trawa rośnie w takiej ziemi). Gdy długo nie ma deszczu, to zraszam trawnik wieczorem, dzięki temu rano trawnik wygląda świeżo. Odrazu po skoszeniu trawy zbieram zciętą trawę i grabie trawnik. A chwasy wyrywam ręcznie. Takim sposobem pozbyłam się z trawnika rdestu i dzikiego rumianku. No i mam psa na podwórku, który przegania wszelkie koty ;)

Ostatnio zmieniony: 2010-09-28 17:25:12

Najlepszym sposobem jest posiadanie własnego kota. ;D U mnie to się sprawdza. Dzielnie przegania intruzów ze swojego terenu.

Ostatnio zmieniony: 2012-05-15 10:17:26

Komentuj

1. Zaloguj się:
  1. 19.05.2010