Jak wiecie portal Zaradni.pl dostał dofinansowanie z programu 8.1 POIG, czy dofinansowanie dla e-usług.
Wiem, że jest to gorący temat i wiele osób się interesuje 8.1 POIG. I słusznie, bo to naprawdę ciekawy program, w szczególności dla młodych przedsiębiorców.
Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek pytania, to chętnie na nie odpowiem.
No właśnie... Wielkie pieniądze płyną do nas strumieniami, a my ich nie widzimy :-) . Zacznijmy od tego.... jak zacząć :-) To znaczy wymień proszę w kilku punktach, co należy zrobić w PIERWSZEJ kolejności, jak ma się już zrealizowany (w trakcie razlizacji) swój pomysł.
Ostatnio zmieniony: 2009-10-25 20:42:38
Witaj,
Po pierwsze, jeżeli masz już pomysł zrealizowany lub w trakcie realizacji, to nie możesz ubiegać się o dofinansowanie (według mojej wiedzy). Możesz dostać dofinansowanie jedynie na projekty, które zamierzasz realizować.
Co zrobić w pierwszej kolejności? Odwiedzić następujące strony:
- http://www.parp.gov.pl/index/index/597 (w prawej kolumnie znajdziesz wiele ciekawych rzeczy) - www.web.gov.pl
Przeczytaj wszystkie dostępne tam dokumenty, a następnie udaj się do swojego RIF (regionalna instytucja finansująca). Ich listę znajdziesz tutaj: http://www.parp.gov.pl/index/more/131
W RIF pracują bardzo pomocni i przyjaźni ludzie, którzy na pewno wyjaśnią ci zasady ubiegania się o dofinansowanie.
Gdy to już wszystko ogarniesz przyjdzie czas na napisanie wniosku:)
Ostatnio zmieniony: 2009-10-26 15:25:15
tak. zgadzam sie z przedmówcą. Najbezpieczniej jest rozpocząć realizację przedsięwzięcia po złożeniu wniosku o dofinansowanie. Wtedy ponoszone wydatki można uznać za kwalifikowane, czyli podlegające zwrotowi.
Ostatnio zmieniony: 2009-11-17 12:34:02
Bardzo ważne jest także zbieranie wszelkich możliwych dokumentów podczas projektu dofinansowanego z UE w celu późniejszego rozliczenia wsparcia. Częstym błędem, który skutkuje wzrostem "papierologii", jest niepodawanie w tytule przelewu numeru faktury, którego przelew dotyczy.
Skutkuje to koniecznością uzyskania od każdego dostawcy dokumentu, który stwierdza "tak, dostałem przelew za daną fakturę, danego dnia, w danej kwocie". Jeżeli się ma 20 dostawców - to sprawa zaczyna się komplikować.
Tego typu "haczyków" jest sporo - zachęcam do zadawania pytań.
Na większość pytań prawdopodobnie będzie w stanie odpowiedzieć Marta - specjalistka od dotacji UE. Ja także dorzucę swoje 3 grosze:)
Ostatnio zmieniony: 2009-11-18 13:15:06
Witam. Wraz ze swoim kolegą mamy pomysł na działalność internetową. Już dawno słyszeliśmy o dofinansowaniu unijnym, z tym że - jak to zwykle bywa - nic nie jest jasne i klarowne. Nawet w tym wątku przeczytałem, że najlepiej dołączyć do swojego wniosku sam projekt. Jak to jednak połączyć z założeniem działalności gospodarczej/spółki? Czy to nie będzie postrzegane, jako rozpoczęcie całej działalności? Czy bez zarejestrowania działalności gospodarczej można ubiegać się o dofinansowanie? W końcu chyba lepiej wszystko zalegalizować i ruszyć, gdy pomysł zostanie całkowicie wdrożony w życie. Z gór dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony: 2010-02-18 15:37:19
Witaj, Żeby złożyć wniosek konieczne jest oczywiście założenie działalności gospodarczej, albo jako osoba fizyczna, albo spółka. Nie ma innej możliwości. Możesz spokojnie podejść do napisania wniosku/ biznes planu i jak już uznasz, że jesteś gotowy złożyć wniosek o dofinansowanie, to dopiero wtedy założysz działalność.
Założenie działalności nie jest takie trudne i kosztowne. Jeden dzień formalności. Z kosztów, które będziesz musiał ponosić to tylko składka ZUS - pierwsze dwa lata działalności jest niska - tylko ok 300 złotych miesięcznie. Działalność potem można zawiesić lub zamknąć.
Jak wiecie portal Zaradni.pl dostał dofinansowanie z programu 8.1 POIG, czy dofinansowanie dla e-usług.
Wiem, że jest to gorący temat i wiele osób się interesuje 8.1 POIG. I słusznie, bo to naprawdę ciekawy program, w szczególności dla młodych przedsiębiorców.
Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek pytania, to chętnie na nie odpowiem.
Zacznijmy od tego.... jak zacząć :-)
To znaczy wymień proszę w kilku punktach, co należy zrobić w PIERWSZEJ kolejności, jak ma się już zrealizowany (w trakcie razlizacji) swój pomysł.
Ostatnio zmieniony: 2009-10-25 20:42:38
Po pierwsze, jeżeli masz już pomysł zrealizowany lub w trakcie realizacji, to nie możesz ubiegać się o dofinansowanie (według mojej wiedzy). Możesz dostać dofinansowanie jedynie na projekty, które zamierzasz realizować.
Co zrobić w pierwszej kolejności? Odwiedzić następujące strony:
- http://www.parp.gov.pl/index/index/597 (w prawej kolumnie znajdziesz wiele ciekawych rzeczy)
- www.web.gov.pl
Przeczytaj wszystkie dostępne tam dokumenty, a następnie udaj się do swojego RIF (regionalna instytucja finansująca). Ich listę znajdziesz tutaj:
http://www.parp.gov.pl/index/more/131
W RIF pracują bardzo pomocni i przyjaźni ludzie, którzy na pewno wyjaśnią ci zasady ubiegania się o dofinansowanie.
Gdy to już wszystko ogarniesz przyjdzie czas na napisanie wniosku:)
Ostatnio zmieniony: 2009-10-26 15:25:15
Ostatnio zmieniony: 2009-11-17 12:34:02
Skutkuje to koniecznością uzyskania od każdego dostawcy dokumentu, który stwierdza "tak, dostałem przelew za daną fakturę, danego dnia, w danej kwocie". Jeżeli się ma 20 dostawców - to sprawa zaczyna się komplikować.
Tego typu "haczyków" jest sporo - zachęcam do zadawania pytań.
Na większość pytań prawdopodobnie będzie w stanie odpowiedzieć Marta - specjalistka od dotacji UE. Ja także dorzucę swoje 3 grosze:)
Ostatnio zmieniony: 2009-11-18 13:15:06
Ostatnio zmieniony: 2010-02-18 15:37:19
Żeby złożyć wniosek konieczne jest oczywiście założenie działalności gospodarczej, albo jako osoba fizyczna, albo spółka. Nie ma innej możliwości. Możesz spokojnie podejść do napisania wniosku/ biznes planu i jak już uznasz, że jesteś gotowy złożyć wniosek o dofinansowanie, to dopiero wtedy założysz działalność.
Założenie działalności nie jest takie trudne i kosztowne. Jeden dzień formalności. Z kosztów, które będziesz musiał ponosić to tylko składka ZUS - pierwsze dwa lata działalności jest niska - tylko ok 300 złotych miesięcznie. Działalność potem można zawiesić lub zamknąć.
Ostatnio zmieniony: 2010-02-19 09:51:36