W zależności od województwa w którym Państwo macie siedzibę i prowadzicie działalność mogą się pojawić różne koszty. Dlatego proszę o pytania i będziemy odnosić się do konkretnych przypadków.
Jednak najczęściej są to innowacyjne maszyny i urządzenia, naturalnie zwiększające konkurencyjność przedsiębiorstwa. Ważne jest aby dane urządzenie/maszyna odznaczało się wysokim poziomem innowacyjności (najlepiej na skalę województwa lub kraju). Z tymże pragnę zaznaczyć, że tę sprawę również można traktować indywidualnie (w zależności od województwa).
Witam Cię serdecznie, mam kilka pytań odnośnie założenia firmy i wykorzystania przy tym środków unijnych. Sytuacja wygląda następująco: - mieszkam w woj. lubelskim - za dwa tygodnie pisze maturę i chcę założyć własną firmę - branża, w którą chcę celować, to e-usługi i reklama (głównie internetowa chciałbym założyć małą, na początek składającą się z około 5 pracowników firmę tworzącą strony i aplikacje internetowe, tworzącą logotypu, ulotki, plakaty, grafikę do innych form reklamy internetowej lub też przygotowywanie takiej grafiki do druku - nie mam na dzień dzisiejszy żadnych środków finansowych, aby otworzyć tego typu działalność i wątpię, aby się to zmieniło, więc moim celem jest uzyskanie 100% potrzebnych pieniędzy do tej inwestycji - koszty, jakie musiałbym pokryć to m.in.: * kupno lub wynajem lokalu na studio designerskie/biuro firmy * wyposażenie studia/biura w podstawowe, potrzebne do prowadzenia takiej działalności rzeczy (czyli np. meble, papier, drukarki, narzędzia kreślarskie i pisarskie, telefon(y), wystrój wnętrz (wiadomo, że w mało przyjemnym i nieestetycznym miejscu ciężko jest projektować wysokiej klasy grafikę, a poziom usług będzie zależał od kreatywności mojej i pracowników)) * zakup sprzętu i oprogramowania potrzebnego do otwarcia działalności, rozwoju firmy i świadczenia usług (komputery, licencje na oprogramowanie) * dofinansowanie na opłaty typu prąd, telefon, łącze internetowe, serwer i domena internetowa etc. do czasu aż zacznę sam na te opłaty zarabiać
Pewnie jeszcze nie wszystko tutaj wymieniłem. Ale czy w ogóle taka wizja jest realna? Czy potrzebuję jakichś dotychczasowych środków zanim zacznę się zastanawiać na poważnie nad wdrażaniem moich pomysłów? Proszę o odpowiedź
Ostatnio zmieniony: 2010-04-22 14:28:39
Witaj, Moim zdaniem są dwa rodzaje dofinansowanie - na start działalności oraz na konkretny projekt.
Ten drugi rodzaj odpada, bo chodzi to o finansowanie startu firmy, jej bieżącej działalności, nie konkretnego projektu, np. stworzenie portalu.
Tego typu wsparcie jest jednorazowe i wynosi do mnie więcej 60 000 pln (tak mi się wydaje), zazwyczaj jednak mniej ok 30 000 pln. Możesz rzucić okiem na następujące strony: - http://www.efs.lubelskie.pl/ - http://www.oic.lublin.pl/index.php?page=dajsobieszanse/about&sub=proj - twój lokalny urząd pracy też być może rozdysponuje dotacje - jeżeli mieszkasz w gminie to być może to też może być plus, bo są specjalne dotacje na rozpoczęcie firmy w gminie wiejskiej.
Powinieneś po prostu podzwonić do powyższych instytucji i się dokładnie dowiedzieć. Jednak 30 000, czy nawet 60 000 nie pokryje kosztów, które wymieniłeś, w szczególności wynajmu lokalu i zatrudnienia 5 osób:) Polecam rozpoczęcie od czegoś mniejszego.
Ostatnio zmieniony: 2010-04-27 16:10:01
@Marketer, dziękuję za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony: 2010-05-02 10:56:57
Żeby dostać dofinansowanie unijne potrzebne jest zaświadczenie od banku, że jest gotowy udzielić kredytu na inwestycję (takie zaświadczenie jest potrzebne nawet gdy nie zamierzamy brać kredytu). Pytanie brzmi: Jaki bank udzieli ci gwarancji kredytowych gdy powiesz, że nie masz praktycznie żadnego doświadczenia zawodowego, tym bardziej w branży, nie masz żadnych środków finansowych, sprzętu, oprogramowania, ani lokalu do prowadzenia działalności, chcesz od razu zatrudnić 5 osób, nie masz żadnego biznes planu i co dopiero zdałeś maturę? Nie chcę urazić ciebie ale twój pomysł wymaga co najmniej kilku znacznych modyfikacji. Czy w ogóle zdajesz sobie sprawę ile kosztuje zatrudnienie pracownika choćby na minimalną krajową? Po za tym klienci nie będą na początku walić drzwiami i oknami potrzeba środków finansowych na przynajmniej rok utrzymania firmy. Dopiero po takim czasie (jeżeli będziesz miał szczęście) firma zacznie zarabiać.
Jednak najczęściej są to innowacyjne maszyny i urządzenia, naturalnie zwiększające konkurencyjność przedsiębiorstwa. Ważne jest aby dane urządzenie/maszyna odznaczało się wysokim poziomem innowacyjności (najlepiej na skalę województwa lub kraju). Z tymże pragnę zaznaczyć, że tę sprawę również można traktować indywidualnie (w zależności od województwa).
mam kilka pytań odnośnie założenia firmy i wykorzystania przy tym środków unijnych.
Sytuacja wygląda następująco:
- mieszkam w woj. lubelskim
- za dwa tygodnie pisze maturę i chcę założyć własną firmę
- branża, w którą chcę celować, to e-usługi i reklama (głównie internetowa chciałbym założyć małą, na początek składającą się z około 5 pracowników firmę tworzącą strony i aplikacje internetowe, tworzącą logotypu, ulotki, plakaty, grafikę do innych form reklamy internetowej lub też przygotowywanie takiej grafiki do druku
- nie mam na dzień dzisiejszy żadnych środków finansowych, aby otworzyć tego typu działalność i wątpię, aby się to zmieniło, więc moim celem jest uzyskanie 100% potrzebnych pieniędzy do tej inwestycji
- koszty, jakie musiałbym pokryć to m.in.:
* kupno lub wynajem lokalu na studio designerskie/biuro firmy
* wyposażenie studia/biura w podstawowe, potrzebne do prowadzenia takiej działalności rzeczy (czyli np. meble, papier, drukarki, narzędzia kreślarskie i pisarskie, telefon(y), wystrój wnętrz (wiadomo, że w mało przyjemnym i nieestetycznym miejscu ciężko jest projektować wysokiej klasy grafikę, a poziom usług będzie zależał od kreatywności mojej i pracowników))
* zakup sprzętu i oprogramowania potrzebnego do otwarcia działalności, rozwoju firmy i świadczenia usług (komputery, licencje na oprogramowanie)
* dofinansowanie na opłaty typu prąd, telefon, łącze internetowe, serwer i domena internetowa etc. do czasu aż zacznę sam na te opłaty zarabiać
Pewnie jeszcze nie wszystko tutaj wymieniłem. Ale czy w ogóle taka wizja jest realna? Czy potrzebuję jakichś dotychczasowych środków zanim zacznę się zastanawiać na poważnie nad wdrażaniem moich pomysłów?
Proszę o odpowiedź
Ostatnio zmieniony: 2010-04-22 14:28:39
Moim zdaniem są dwa rodzaje dofinansowanie - na start działalności oraz na konkretny projekt.
Ten drugi rodzaj odpada, bo chodzi to o finansowanie startu firmy, jej bieżącej działalności, nie konkretnego projektu, np. stworzenie portalu.
Tego typu wsparcie jest jednorazowe i wynosi do mnie więcej 60 000 pln (tak mi się wydaje), zazwyczaj jednak mniej ok 30 000 pln. Możesz rzucić okiem na następujące strony:
- http://www.efs.lubelskie.pl/
- http://www.oic.lublin.pl/index.php?page=dajsobieszanse/about&sub=proj
- twój lokalny urząd pracy też być może rozdysponuje dotacje
- jeżeli mieszkasz w gminie to być może to też może być plus, bo są specjalne dotacje na rozpoczęcie firmy w gminie wiejskiej.
Powinieneś po prostu podzwonić do powyższych instytucji i się dokładnie dowiedzieć. Jednak 30 000, czy nawet 60 000 nie pokryje kosztów, które wymieniłeś, w szczególności wynajmu lokalu i zatrudnienia 5 osób:) Polecam rozpoczęcie od czegoś mniejszego.
Ostatnio zmieniony: 2010-04-27 16:10:01
Ostatnio zmieniony: 2010-05-02 10:56:57
Ostatnio zmieniony: 2011-07-19 14:36:50