Jak zrobić soki dla niemowląt?
Najcenniejszym pożywieniem w pierwszych tygodniach życia człowieka jest mleko matki. Ponieważ zawiera on małą ilość witaminy C,żelaza i innych składników, potrzebnych do rozwoju organizmu dziecka,staje się on niewystarczalny.Trzeba więc uzupełniać pożywienie niemowlęcia produktami zawierającymi potrzebne składniki. Od 6 tygodnia życia, możemy dzieciom podawać soki z warzyw i owoców. Ponieważ organizm dziecka jest bardzo wrażliwy na wszelkie zarazki, podczas sporządzania potraw,należy przestrzegać skrupulatnie czystości.
- • garnuszek
- • talerzyk
- • łyżeczka
- • sitko (plastikowe,nierdzewne)
- • tarka( plastikowa, nierdzewna)
- • cytryna
- • marchewka
- • burak
SOK Z MARCHEWKI Z CYTRYNĄ
Marchewkę należy dokładnie oczyścić i opłukać bieżącą wodą. Następnie polać ją przegotowaną gorącą wodą i zetrzeć drobno na tarce. Później wyciskamy sok przez sparzony muślin do opłukanego gorącą wodą garnuszka. Do soku dodać kilka kropli soku z cytryny. Na końcu posłodzić miodem lub cukrem.
SOK Z BURAKA
Buraka ćwikłowego dobrze oczyszczamy szczoteczką, następnie opłukujemy pod bieżącą wodą i cieniutko obieramy ze skórki. Kolejny krok to starcie na tarce i wyciśnięcie przez sitko. Możemy doprawić sokiem z cytryny lub sokiem z jabłek.
SOK Z POMIDORÓW
Starannie opłukane pomidory polewamy gorącą, przegotowana wodą. Kroimy je na części nierdzewnym nożem i przecieramy przez sitko.
Przy podawaniu soków trzeba być ostrożnym i obserwować,jak reaguje organizm dziecka. Początkowo, aby przyzwyczaić organizm, należy dziecku podawać po łyżeczce soku dziennie. Potem porcję stopniowo zwiększać.
Dodaj komentarz