Jak wprowadzić gluten?

Dla każdej mamy przychodzi czas, kiedy do diety własnego dziecka zaczyna wprowadzać pokarmy stałe (5-6 miesiąc życia dziecka). Lekarze zalecają od razu wprowadzać gluten (najlepiej kasza manna gotowana na wodzie). Jak to zrobić?

1

Zagotuj pół szklanki wody.


2

Do gotującej się wody wsyp 1-2 łyżeczki kaszy manny.


3

Po ugotowaniu dodaj łyżeczkę kaszy do słoiczka z jedzeniem lub mleka


4

Stopniowo zwiększaj ilość kaszy dodawanej do posiłku.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • czasem kasza może wyjść bardziej gęsta lub mniej. Nie należy się tym przejmować. Trzeba pamiętać by zacząć od małych ilości i obserwować reakcje dziecka (reakcje niepożądane to np.: krew lub śluz w stolcu).


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.02.2012

Komentarze