Jak się odżywiać w czasie ciąży?
W czasie ciąży niezwykle ważne jest odżywianie. Ważny jest dobór odpowiednich produktów, które dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych potrzebnych zarówno przyszłej mamie jak i jej dziecku. Oto produkty, które przyszła mama powinna uwzględnić w swoim jadłospisie:
Ryby- są one źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych mających wpływ na rozwój komórek nerwowych oraz mózgu dziecka a w późniejszym etapie także jego wzroku.
Mleko i produkty mleczne- są źródłem wapnia niezbędnego do budowy kości i zębów dziecka.
Warzywa- szczególnie bogate w witaminy są brokuły, sałata, szpinak. Warzywa te są źródłem kwasu foliowego, który ma znaczenie przy tworzeniu się łańcuchów DNA dziecka a tym samym zmniejsza ryzyko wad rozwojowych płodu.
Owoce- są źródłem witaminy C wspomagającej odporność organizmu i pozwalającej przyswajać organizmowi żelazo zawarte w innych produktach.
Mięso- jest źródłem białka, cynku oraz witamin z grupy, B które pomagają w procesie wzrostu dziecka.
Kasza- bogata jest w cynk, żelazo, kwas foliowy oraz magnez, który reguluje pracę układu krążenia.
Jajka- zawierają witaminę A, D oraz fosfor, potas, żelazo, magnez i witaminy z grupy B. jajka zawierają składniki niezbędne w procesie tworzenia kości.
Dodaj komentarz