Jak się odżywiać w czasie ciąży?
Ciąża to szczególny okres ponieważ to co jemy je również nasze dziecko. Odpowiednio zbilansowana dieta pomoże naszemu maleństwu zdrowo się rozwijać. Zdrowa dieta ułatwi przyszłej mamie szybki powrót do rozmiaru sprzed ciąży, a także dostarczy odpowiedniej ilości witamin, dzięki którym włosy, zęby, paznokcie i skóra będą silne i zdrowe. Jednak żle dobrana dieta może doprowadzić do upośledzenia płodu, przedwczesnego porodu, anemii , cukrzycy i wielu innych powikłań zdrowotnych. Warto więc zastanowić się co znajduje się na naszym talerzu. Produkty spożywcze podzielone są na takie które trzeba spożywać w czasie ciąży, takie na które można sobie od czasu do czasu pozwolić i takie, które są bezwzględnie zakazane.
Kobieta w ciąży nie powinna jeść za dwoje tylko dla dwojga. To jest podstawowa zasada , której warto się trzymać. Przyszła mama przyjmować tylko ok 300 kcal więcej niż przed ciążą . Prawidłowy przyrost masy ciała kobiety w ciąży to ok 6 - 18 kg. Kobiety z niedowagą powinny przybierać na wadze więcej niż ich otyłe koleżanki. Kobieta z BMI poniżej 19 powinna przybrać na wadze ok 12 - 18 kg Kobieta z BMI 19,8 - 26 powinna przybrać ok 11,5 - 16 kg Kobieta z BMI 26 - 29 powinna przybrać ok 7 - 11 kg Kobieta z BMI powyżej 29 powinna przytyć ok 6 kg.
Oczywiście w ciąży nie chodzi tylko o przybieranie na wadze i kalorie ale o spożywanie produktów które zawierają odpowiednia ilość składników odżywczych potrzebnych dla prawidłowego rozwoju dziecka. Często jeden posiłek zjedzony w fast foodzie ma tyle samo kalorii ile powinniśmy spożywać przez cały dzień. Jednak taki fast food ma zbyt małą ilość składników odżywczych potrzebnych przyszłej mamie.
Kobieta w ciąży potrzebuje więcej składników odżywczych, ma wysokie zapotrzebowanie na białko (dodatkowe 20%), wapno (dodatkowo 30 %), cynk (dodatkowo 5 %), witaminę B2 (dodatkowo 36 %), żelazo (dodatkowo 100 %), kwas foliowy (dodatkowo30 %) i jod (dodatkowo 15 %).
Pamiętajmy, ze ciąża to nie jest czas ani na odchudzanie ani na objadanie. Jeśli przytyjemy zbyt dużo często może to się skończyć cukrzycą ciążową , otyłością dziecka, problemami z układem krążenia, a także dyskomfortem psychicznym przyszłej mamy. Ponieważ w szpitalu zostawimy ok 7 - 8 kg reszta ciałka wraca z nami do domu. I niestety pociążowe brzuszki trudno jest zrzucić.
Jakie produkty należy ograniczyć w czasie ciąży?
Unikamy napojów gazowanych typu cola ( mają wysoki poziom cukru, mnóstwo sztucznych składników typu fosforany, które utrudniają wchłanianie wapnia , który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu)
Uważamy na kofeinę gdyż duża ilość kofeiny zawarta w kawie, napojach energetycznych , coli może powodować poronienia , przedwczesny poród i niską masę urodzeniową dziecka
Ograniczamy słodycze - zawierają dużą ilość cukru, barwników, ulepszaczy.
Unikamy fast foodów gdyż zawierają dużo tłuszczu, soli ,konserwantów, często są nieświeże.
Unikamy sztucznego, kolorowego jedzenia ( typu lizaki, oranżady , zupki w proszku) - tego typu produkty zawierają mnóstwo konserwantów, zwłaszcza należy zwracać uwagę na benzoesan sodu, powoduje on alergie i utrudnia prawidłowe trawienie
Czego nie należy jeść w ciąży?
Alkohol należy całkowicie skreślić z menu kobiety ciężarnej. jego spożywanie może powodować zespół poalkoholowy (który powoduje nieprawidłowy rozwój serduszka i mózgu, opóźniony rozwój, a także niską masę urodzeniową).
Nie jemy surowego mięsa (np. tataru) ,mogą znajdować się w nim drobnoustroje powodujące toksoplazmozę – choroby, która powoduje poważne zaburzenia rozwojowe u płodu.
Nie jemy serów pleśniowych , dojrzewających , serów z niepasteryzowanego mleka - mogą zawierać bakterie - listerie która wywołuje listeriozę może wywołać ona przedwczesny poród, infekcję u noworodka , a także wady neurologiczne.
Wykreślamy z diety surowe jajka ( wszystkie produkty w których się one znajdują - również ciasta typu tiramisu gdyż w kremie znajdują się surowe jaja).
Co należy jeść w czasie ciąży?
W ciąży należy jeść zdrowo - produkty powinny być jak najmniej przetworzone i jak najbardziej naturalne. Czyli im mniej sztucznych kolorów tym lepiej. Najlepiej kiedy bierzemy coś do ust zastanówmy się czy dałybyśmy to do jedzenia małemu dziecku.
Produkty zbożowe powinny być dla kobiety najważniejsze. Jeśli mamy ochotę na pieczywo warto wybrać to pełnoziarniste. Ryż wybierajmy ciemny zamiast białego. Jest zdrowszy i zawiera dużo błonnika,który jest niezbędny dla każdego . Ciężarne często cierpią na zaparcia więc błonnik jest im potrzebny.
Warzywa i owoce kobieta w ciąży powinna jeść przynajmniej dwa razy dziennie. Warto jeść banany i pić sok pomidorowy gdyż zwierają sporo magnezu, który zapobiega skurczom łydek (bardzo częstej i bolesnej przypadłości u ciężarnych pań). Warzywa warto jeść przyrządzane na parze gdyż nie tracą swoich składników odżywczych. Kobiety w ciąży potrzebują sporej ilości kwasu foliowego - warto więc spożywać pokarmy bogate w ten składnik (brokuły, fasola , sałata)
Niezbędne są produkty mleczne - kobieta ciężarna powinna wypijać ok pół litra mleka dziennie (najlepiej 3 %). Jeśli nie lubisz mleka możesz je spożywać w formie jogurtów czy serków. Jogurty najlepiej wybierać naturalne bez cukru.
Kobieta w ciąży powinna spożywać ok 10 gramów mięsa dziennie - najlepiej gotowanego lub pieczonego. Należy pamiętać, że gotowe wędliny niekoniecznie zawierają sporo mięsa - lepiej w ich miejsce zjeść pieczona pierś czy filet. Należy unikać parówek ponieważ ilość mięsa jest w nich naprawdę znikoma.
Ryby powinno się spożywać dwa razy w tygodniu. Unikajmy natomiast dużych ilości tuńczyka w puszcze gdyż zawiera dużą ilość rtęci - niebezpiecznej dla kobiet w ciąży.
Zamiast oleju i margaryny używaj oliwy i prawdziwego masła. Należy unikać potraw smażonych na głębokim tłuszczu.
Należy sporo pić - zwłaszcza wody mineralnej ale również świeżo wyciśniętych soków.
Pamiętajmy, że w ciąży hormony szaleją i czasem masz ochotę na dziwne połączenia smaków - np kiszone ogórki i bita śmietana to całkiem normalne i nie ma się czym martwić. Często panie w ciąży nie mogą patrzeć na produkty, które wcześniej bardzo lubiły. Zazwyczaj po ciąży wszystko wraca do normy. Jeśli dopadnie nas nagły napad głodu warto zaspokoić go owocami, warzywami lub jogurtami a nie chipsami czy innymi przekąskami, które nikomu nie służą. W ciąży nie można się głodzić i objadać - należy jeść regularnie i zdrowo - wtedy ominą nas wilcze napady głodu, dostarczymy dziecku wszystkich potrzebnych składników odżywczych i szybciej wrócimy do rozmiaru sprzed ciąży.
Dodaj komentarz