Jak się odżywiać by zwiększyć swoją płodność?
Osobom pragnącym potomka zaleca się stosowanie zdrowej diety i prowadzenie higienicznego trybu życia przez minimum 3 miesiące przed poczęciem. Aby do owego poczęcia doszło, warto by zarówno kobiety jak i mężczyźni w swojej diecie uwzględnili kilka produktów, które mogą to ułatwić:

- •owoce, warzywa, przede wszystkim fasola i soczewica,
- tłuste ryby (najlepiej morskie),
- pełnoziarniste pieczywo,
- pełnotłuste mleko, sery, jogurty
- orzechy laskowe, włoskie, ziemne, migdały
- brunatny ryżu (ze względu na witaminy z grupy B)
Produkty dostarczające odpowiednie ilości cynku (nasiona słonecznika i sezamu, orzechy),
magnezu (razowe produkty zbożowe, rośliny strączkowe, kakao i gorzka czekolada, zielone warzywa), żelaza (mięso, drób, podroby), kwasu foliowego, witaminy C oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Nie zaleca się natomiast spożywania białego pieczywa, ciastek, fast foodów, margaryny i słodkich napojów gazowanych. Zarówno mężczyźni, jak i kobiety powinni zrezygnować z produktów wysoko oczyszczonych, np. białej mąki i cukru.
Dieta bogata w tłuszcze zwiększa ryzyko niepłodności u kobiet (nie dotyczy to jednak tłuszczu ryb).
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 15:00:59
Ostatnio zmieniony: 2011-02-10 20:04:23
Ostatnio zmieniony: 2010-08-14 12:09:33
Ostatnio zmieniony: 2010-08-14 12:08:56
Ostatnio zmieniony: 2010-08-14 12:08:34
Dodaj komentarz