Jak prawidłowo odżywiać się podczas ciąży, czego unikać?
Okres ciąży to czas niezwykły pod każdym względem, dotyczy to również pokarmów. Część kobiet całkowicie zmienia upodobania kulinarne, pojawia się chęć zjedzenia czegoś kwaśnego lub słodkiego, mimo, że przed ciążą tego typu produkty wcale nam nie „pasowały”. Są to objawy typowe dla okresu ciąży i jest to również czas kiedy możemy sobie pozwolić na rozpieszczanie swojego organizmu.
Podczas całej ciąży unikaj alkoholu, może on powodować, że maluszek urodzi się mniejszy, z upośledzeniem fizycznym lub psychicznym. Alkohol przenika do krwiobiegu dziecka w takim samym stężeniu jak do krwi matki, za to jest usuwany dwa razy wolniej. Alkohol może być przyczyną poronień oraz porodów przedwczesnych.
Nie jedz surowego mięsa n p. tatara czy sushi, surowych jajek, serów pleśniowych.
Unikaj produktów które są wątpliwej świeżości, przeterminowanych.
Jedzenie nadmiaru słodyczy może w przyszłości spowodować wystąpienie cukrzycy u Twojego maluszka.
Nie pal, dbaj o to by nie palono w Twojej obecności, unikaj pomieszczeń w których przebywają osoby palące.
Nie zażywaj aspiryny, ponieważ może powodować ona zaburzenia krzepliwości krwi, unikaj leków przeciwgorączkowych z ibuprofenolem – mogą powodować nieprawidłowy rozwój układu krążenia u maluszka, zabronione jest również przyjmowanie pyralginy. Jeśli jesteś chora powiedz o tym lekarzowi, jest wiele leków , które bezpiecznie można stosować w okresie ciąży.
Uważaj na zioła, wiele z nich jest niebezpiecznych dla kobiet ciężarnych. Unikaj napojów z: nagietka, malwy, rozmarynu, tymianku, ruty. Możesz pić melisę, lipę, dziką różę, czarny bez. Jeśli masz kłopoty z nerkami sporadycznie można pić herbatkę z pokrzywy, na spuchnięte nogi pomoże Ci napar z liści brzozy i bzu czarnego.
Zrezygnuj z picia napojów gazowanych, sztucznie słodzonych na rzecz wody niegazowanej lub soków najlepiej naturalnych.
Dodaj komentarz