Jak komponować dziecięcą dietę by wzmacniała odporność dziecka?
Każda matka chce, by jej dziecko było zdrowe i odporne na choroby. Nie trzeba do tego specjalnych preparatów witaminowych - wystarczy zdrowa dieta!
Pamiętaj o natce pietruszki do zup, sałatek i ziemniaków. Zawiera ona dużo witaminy C, która wzmacnia odporność.
W mięsie jest dużo żelaza. Gdy brakuje go w organizmie dziecko jest słabe i częściej choruje. Raz dziennie podawaj dziecku danie z gotowanego mięsa. Dobrym źródłem żelaza jest wątróbka i mięso wołowe.
Wprowadź do diety owoce, szczególnie te cytrusowe. Zawarta w nich witamina C jest wspaniałym przeciwutleniaczem, który usuwa z organizmu wolne rodniki, które osłabiają odporność. Wpływa także na wytwarzanie interferonu, jest on bardzo ważny gdyż hamuje rozwój wirusów.
Nabiał taki jak jogurty i kefiry warto umieścić w diecie dziecka. Jogurty naturalne możesz dodawać do surówek i sałatek. Można z nich przygotować owocowy koktajl. Jogurty i kefiry są dlatego tak ważne, ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego, które są pożyteczne, ze względu na to, że hamują rozwój bakterii chorobotwórczych.
Podstawą diety wzmacniającej odporność są kasze (szczególnie jaglana). Są one dobrym źródłem błonnika, który wspomaga pracę jelit.
Warzywa są bardzo skuteczne w walce z infekcjami. Fasola, soczewica, soja pomagają organizmowi wytworzyć przeciwciała, które uodparniają. Warzywa mogą być podawane zarówno do obiadu jak i smaczna i zdrowa przekąska.
Śledź, makrela, tuńczyk, łosoś - ryby. bogate źródło kwasów omega-3, niezbędne do wytwarzania prostaglandyn (substancje regulujące pracę układu odpornościowego), działają przeciwzapalnie. Podawaj je pieczone w folii, duszone bądź gotowane.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-03-15 15:07:06
Ostatnio zmieniony: 2013-01-23 17:51:02
Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 21:11:39
Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 20:41:43
Dodaj komentarz