Szybka i prosta sałatka z ogórków

Zima niebawem, czas przygotowywania zapasów i przetworów. Dla tych, którzy nie chcą spędzać zbyt dużo czasu na przygotowanie sałatek i zalewy do nich, mam bardzo łatwy i szybki przepis na pyszną sałatkę nadającą się do obiadów i nie tylko :) Przepis jest na ok. 3-4 słoiki litrowe.

  • 2kg ogórków gruntowych, 3 cebule czerwone, puszka kukurydzy, por, 3 papryki (najlepiej kolorowe), pół szklanki oleju, cukru i octu, 2 łyżki soli
1

Ogórki myjemy i kroimy w plasterki razem ze skórką (najlepsze są średnie i średnio małe, ponieważ ich skórka nie jest bardzo gruba i zaoszczędzi to gorzkiego posmaku sałatce). Możemy pokroić nożem lub na tarce. Plasterki mogą być bardzo cieniutkie (nawet lepiej). Do pokrojonych ogórków wsypujemy 2 łyżki soli i mieszamy. Dobrze, gdy puszczą wodę zanim zaczniemy dodawać kolejne składniki.


2

Cebule kroimy na cienkie plasterki (ja również używam tarki do krojenia plasterków), pora również, a paprykę w paski. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki wrzucamy do ogórków i mieszamy.


3

Do pokrojonych składników wlewamy pół szklanki oleju, pół szklanki octu i wsypujemy pół szklanki cukru. Całość dobrze mieszamy. Przekładamy do słoików, troszkę ubijając. Po napełnieniu słoików do pełna, dolewamy pozostałą z sałatki zalewę.


4

Słoiki mocno zakręcamy i gotujemy przez ok. 15 min (nie zapomnijmy włożyć na dno garnka szmatki bądź ściereczki, by słoiki nie dotykały bezpośrednio dna, ani nie stykały się wzajemnie, by nie pękły w trakcie pasteryzacji). Po całkowitym ostygnięciu sałatka nadaje się od razu do spożycia, jak i do przechowania.
P.S. Jeśli chodzi o składniki, można użyć dodatkowo innych. Przedstawiłam przepis niedawno robionej sałatki i sprawdzonej smakowo ;) Ale podniebienia bywają różne :) Smacznego


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 03.09.2015

Komentarze