Przepis na pyszne ogórki w zalewie słodko-kwaśnej
Dla amatorów marynowanej papryki i marynowanych ogórków polecam przepis "2w1" - ogórki i papryka w zalewie słodko-kwaśnej w jednym słoiku. Proporcje warzyw możemy ustalić dowolnie: miłośnicy papryki mogą wybrać opcję dużo papryki a ogórki jako dodatek a miłośnicy ogórków wersję odwrotną.
Krok 1 z 3

Przygotowujemy: ogórki - 2,5 kg papryka czerwona i żółta - 5 strąków cebula - 2 szt czosnek - 1 główka
Zalewa: woda - 6 szklanek ocet - 2 szklanki cukier - 40 dag sól - 3 łyżeczki ziele angielskie - 5-7 ziaren liście laurowe - 2 szt pieprz czarny ziarnisty - 6-8 ziaren. Z przygotowanych składników zagotowujemy zalewę i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Warzywa dokładnie myjemy. Ogórki wraz ze skórką kroimy w słupki.
Dodaj komentarz