Jak zamrozić owoce na zimę?
Warto latem poświęcić trochę czasu i zrobić mrożonki, aby móc potem w zimie cieszyć się koktajlami owocowymi i ciastami pachnącymi owocami. A w zimie smakują najlepiej!
- • owoce, woreczki
1
Przed mrożeniem należy owoce dokładnie umyć i osuszyć, a dopiero potem oberwać szypułki. Zapobiegnie to wchłonięciu przez owoce zbyt dużej ilości wody.
2
Owoce drobne takie jak agrest, truskawki, maliny najpierw rozsypujemy na tacy i mrozimy luzem, a dopiero potem wsypujemy do woreczków.
3
Owoce, które szybko brązowieją np. morele, brzoskwinie, przed mrożeniem hartujemy. Polega to na tym, że wkładamy na kilka sekund do wrzątku zakwaszonego cytryną, a następnie schładzamy szybko w lodowatej wodzie najlepiej z kostkami lodu. Owoce osączamy, kroimy i wkładamy do woreczków.
4
Uwagi i spostrzeżenia
- •Na woreczkach warto napisać datę.
Dodaj komentarz