Jak zamrozić owoce na zimę?

Warto latem poświęcić trochę czasu i zrobić mrożonki, aby móc potem w zimie cieszyć się koktajlami owocowymi i ciastami pachnącymi owocami. A w zimie smakują najlepiej!

  • owoce, woreczki
1

Przed mrożeniem należy owoce dokładnie umyć i osuszyć, a dopiero potem oberwać szypułki. Zapobiegnie to wchłonięciu przez owoce zbyt dużej ilości wody.


2

Owoce drobne takie jak agrest, truskawki, maliny najpierw rozsypujemy na tacy i mrozimy luzem, a dopiero potem wsypujemy do woreczków.


3

Owoce, które szybko brązowieją np. morele, brzoskwinie, przed mrożeniem hartujemy. Polega to na tym, że wkładamy na kilka sekund do wrzątku zakwaszonego cytryną, a następnie schładzamy szybko w lodowatej wodzie najlepiej z kostkami lodu. Owoce osączamy, kroimy i wkładamy do woreczków.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Na woreczkach warto napisać datę.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 14.04.2012

Komentarze