Jak wykorzystać ocet?
Zwyczajny ocet spirytusowy (ten najbardziej popularny) idealnie nadaje się nie tylko do sporządzania marynat, ale również i do innych, czasem nieco dziwnych celów.
- • Ocet, szmatki, woda.

Do dezynfekcji - ocet świetnie odkaża przemywane nim powierzchnie. Warto co jakiś czas (np. raz na tydzień) przemyć nim wnętrze lodówki, przetrzeć deski do krojenia (z drewna lub melaminy), a nawet blat kuchenny (przed pierwszym przetarciem należy wypróbować działanie octu na niewidocznym fragmencie blatu - nie każdy materiał toleruje obecność tego specyfiku).
Do usuwania brzydkich zapachów - zarówno z pomieszczeń jak i z np. lodówki. Wystarczy pozostawić nieco octu w odkrytej filiżance, by np. w kuchni lub lodówce zapachniało świeżością.
Do nadawania połysku szybom - pół szklanki octu należy wlać do wiaderka z wodą, której używa się do ostatniego przemycia szyb.

Przy ukąszeniu owadów i użądleniu - posmarowanie bolącego miejsca octem nie tylko sprawia, że jest ono wydezynfekowane, ale również uśmierza ból.
Do usuwania kamienia i nalotu z wody - dobrze jest co jakiś czas usunąć kamień z grzałki czajnika bezprzewodowego (by gotowanie wody zajmowało mniej czasu i pochłaniało mniej energii). W tym celu do czajnika należy wlać szklankę octu i szklankę wody, zagotować ten roztwór i pozostawić na kilka godzin. Potem wylać płyn i usunięty kamień, przepłukać dzbanek i używać go jak dawniej.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Uważaj, by nie chlapnąć octem do oczu! Ani nie wdychać zbyt długo jego oparów.
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-29 22:02:44
Ostatnio zmieniony: 2013-04-14 15:31:55
Ostatnio zmieniony: 2012-02-22 18:04:26
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 21:05:50
Ostatnio zmieniony: 2011-01-26 21:59:16
Ostatnio zmieniony: 2011-01-02 19:16:49
Dodaj komentarz