Jak wyczyścić przypalony piekarnik?
Przypalony ser, sos, warzywa, tłuszcz itd., to koszmar każdej Pani domu. Można skorzystać z chemii dostępnej w sklepach. Jednak nie wiadomo czy uda Ci się usunąć całą chemię z czyszczonej powierzchni. Jeśli się obawiasz chemii, to nalezy spróbować sposobu ekologicznego. Oto on.
- • Soda oczyszczona
- • Ocet spirytusowy 10%
- • Ceramiczna/plastikowa miseczka
- • Drewniana/plastikowa łyżeczka
- • Gąbka, gumowe rękawiczki
- • Plastikowy druciak do czyszcenia garnków
- • Szmatka i ciepła woda.
- • ok. 30 min czasu
Wymieszaj w ceramicznej miseczce sodę oczyszczoną z octem spirytusowym, tak aby powstała gęsta pasta. Uzyj do mieszania drewnianej lub plastikowej łyżeczki.
Pasta w trakcie pieszania zacznie się pienić ( zwykła reakcja chemiczna). Należy chwilkę poczekać, aż piana opadnie. Teraz można przy pomocy wilgotnej gąbki kuchennej nanieść pastę na przypaloną powierzchnię.
Nałożoną pastę należy pozostawić na powierzchni od 10 do 30 minut. Czas oczekiwania jest uzależniony od wielkości " przypalonej klęski". Może się okazać, że po odczekanym czasie czynność trzeba bedzie powtórzyć.
Po upływie oczekiwanego czasu piekarnik należy wyczyścić przy uzycie plastikowego druciaka spiralnego do czyszczenia garnków. A nastepnie zetrzeć całą powierzchnię wilgotną ściereczką, którą płuczemy w letniej wodzie.
Po takich zabiegach przypalony piekarnik zalśni nowym blaskiem i co najważniejsze - nie śmierdzi z niego hcmikaliami.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Na zdjęciu są produkty marek stosowanych w moim domu.
- •Pamiętaj abyś zawsze stosował rękawiczki gumowe, gdyż jest to produkt drażniący dla skóry.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-11-20 10:45:19
Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 09:00:20
Ostatnio zmieniony: 2012-03-08 22:24:25
Ostatnio zmieniony: 2012-03-08 20:17:59
Ostatnio zmieniony: 2012-03-08 11:50:24
Ostatnio zmieniony: 2012-03-08 08:10:17
Ostatnio zmieniony: 2012-03-07 19:47:42
Dodaj komentarz