Jak przechowywać jajka?

Pytanie może wydawać się banalne a jednak... Czasem zdarza się, że kupujemy jajka wprost od gospodarza i to od razu większą ilość. Zastanawiamy się wtedy gdzie i jak je przechowywać, by jak najdłużej utrzymały świeżość. Oto kilka sprawdzonych sposobów.

  • jajka, wiklinowy kosz, kobiałki, lodówka, spiżarnia, piwnica
1

Zużycie w ciągu 7 dni

Jeśli jajka zużywamy w przeciągu tygodnia możemy je przechowywać w chłodnym zaciemnionym i przewiewnym miejscu np. w szafce przy oknie. Możemy je przechowywać w kobiałkach lub wiklinowych koszach.


2

Zużycie w ciągu 7-14 dni

Jeśli jajka chcemy przechowywać do dwóch tygodni układamy je w specjalnych przegródkach w lodówce. Możemy je także zamiast w przegródkach przechowywać w lodówce w kobiałkach. Jajka układamy tępym końcem ku górze - w ten sposób dłużej zachowują świeżość.


3

Większe ilości

Jeśli mamy większą ilość jajek i nie mieszczą się w lodówce możemy je przechowywać w spiżarniach lub piwnicach w temp. 7-10 stopni Celcjusza.


4

Zamrażanie

Jeśli wykorzystujemy tylko białka, żółtka możemy spokojnie zamrozić w szczelnym naczyniu dodając szczyptę soli lub cukru /w zależności od tego do jakich potraw będziemy je później wykorzystywać/. Podobnie postępujemy z nie wykorzystanym białkiem - zamrażamy je w szczelnym pojemniku, by nie przeszło zapachami z zewnątrz. Jeśli zauważymy, ze skorupka jajka jest pęknięta a nie będziemy go w najbliższym czasie wykorzystywać, jajko zamrażamy ale oddzielając białka od żółtek.


5

Przedłużanie terminu ważności

Świeże jajka zanurzamy na 4 sekundy w gotującej się wodzie, studzimy i przechowujemy w lodówce do 2 m-cy.


6

Mycie jajek

Jajka myjemy dopiero przed użyciem, gdyż pozbawia ono jajka naturalnej osłonki chroniącej wnętrze jaj przed bakteriami i dostępem tlenu. Dodatkowo pozbawione tej ochrony przechodzą zapachami z zewnątrz np. leżącymi tuż obok cebulą, czosnkiem itp oraz szybciej się psują


Przeczytaj teraz:

Galeria

jajka przechowywane w kobiałkach jajka przechowywane w kobiałkach

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 18.07.2013

Komentarze