Jak prawidłowo korzystać z lodówki?

Kupno lodówki to poważna sprawa, spory wydatek i zakup na dobrych parę lat, dlatego musimy wziąć pod uwagę kilka rzeczy. Po pierwsze należy koniecznie zwrócić uwagę na jej efektywność. Jeśli nie chcemy, aby nasza lodówka pożerała nam prąd, zdecydujmy się na klasę energetyczną A lub jeśli to możliwe to A+ ,lub A++. Pamiętajmy, że lodówka to urządzenie, które jest stale podłączone do prądu. Wyróżniamy klasy od A do G. G oznacza, że zużycie prądu jest bardzo wysokie. Aby nasza lodówka służyła nam przez lata należy przestrzegać kilku ważnych zasad.

1

Kupując chłodziarkę weźmy pod uwagę, jak liczna jest nasza rodzina, oraz gdzie ją postawimy. Zbyt duża lodówka dla małej rodziny to strata pieniędzy.


2

Po pierwsze ustawiamy lodówkę w chłodnej części domu. Jest to konieczne, gdyż w ten sposób będzie ona zużywała mniej energii. Będziemy też mięć pewność, że podczas otwierania do lodówki nie będzie dostawało się ciepłe powietrze. Ciepłe powietrze, które wlatuje do urządzenia zostaje schłodzone i powstaje lód, który osadza się na tylnej ścianie. Powstały na tylnej ścianie lód powoduje, że lodówka musi zwiększyć pracę i zużyć więcej prądu. Dlatego starajmy się nie otwierać lodówki bez konieczności i róbmy to jak najkrócej.


3

Lodówkę bez funkcji automatycznego rozmrażania należy regularnie rozmrażać samemu. Dbajmy, aby grubość lodu w lodówce nie przekraczała 10 mm. Lodówkę rozmrażamy średnio raz na 2 miesiące.


4

Pamiętajmy o tym, aby chłodziarka nie stała zbyt blisko ściany, zostawiamy około 10 cm przestrzeni. Kratki znajdujące się z tyłu u góry nie mogą być zakryte. Agregat chłodniczy odkurzamy przynajmniej 2 razy w roku, a jeśli jest potrzeba to częściej.


5

Pilnujmy, aby potrawy, które wkładamy do lodówki były zawsze dokładnie ostudzone!


6

Ponieważ temperatura w różnych miejscach w lodówce jest nieco inna, różne produkty powinny być przechowywane na odpowiednich półkach.
Oto kolejność przechowywania żywności od górnej półki:
- konserwy, nabiał , mleko
- gotowe posiłki
- wędliny, ryby,
- warzywa, owoce - specjalne pojemniki


7

W drzwiach lodówki również znajdują się półki, w których możemy przechowywać produkty spożywcze. Począwszy od góry:
- jajka - każda lodówka ma specjalny pojemnik
- masło i sery
- produkty w puszkach
- napoje i produkty w butelkach.


8
http://www.flickr.com/photos/afsheen/5543242/ http://www.flickr.com/photos/afsheen/5543242/

Pamiętajmy, że powietrze w lodówce powinno swobodnie przepływać, dlatego nie zapychajmy lodówki po brzegi. Żywność segregujemy i sprawdzamy terminy przydatności i te, które mają być pierwsze przeznaczone do spożycia kładziemy z przodu. Unikniemy dzięki temu psucia się produktów i szukania. Przy układaniu zwróćmy uwagę, czy nic nie dotyka tylnej ściany lodówki, bo może powodować to przymarzanie.


9

Jeśli nie chcemy, aby z naszej lodówki unosił się przykry zapach, to pakujmy produkty przed włożeniem do lodówki. Bardzo ważne jest też, aby wkładać produkty oczyszczone i suche! Liście warzyw takich jak marchew czy rzepa odcinamy. Warzywa zachowają świeżość dłużej, jeśli je ułożymy korzeniem w kierunku zimna.


10

Uwagi i spostrzeżenia

  • Popularne produkty, które trzymamy w lodówce, a które nie powinny się w niej znajdować: cebula, czosnek, imbir i inne korzeniowe (można je długo przechowywać w temperaturze pokojowej), melony, papaja, banany i ananasy( niska temperatura przyspiesza ich dojrzewanie).

  • Jeśli chcemy dodatkowo zaoszczędzić dobrym pomysłem jest powolne rozmrażanie produktów z zamrażarki w lodówce.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.02.2013

Komentarze

fajne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-13 16:47:02

fajna porada:-)

Ostatnio zmieniony: 2013-03-19 14:00:26