Jak ostrzyć noże i nożyczki ?
W każdej kuchni podstawą są ostre, dobrze naostrzone noże. Tępymi nożami zamiast kroić szarpiemy mięso, warzywa czy pieczywo a to niestety nie wygląda zbyt apetycznie. Podobnie rzecz się ma z nożyczkami - tępymi nie przetniemy dobrze materiału ale poszarpiemy. Do ostrzenia tych noży możemy kupić specjalne przyrządy ale po co jeśli możemy to zrobić przy użyciu przedmiotów znajdujących się w każdym domu.
- • papier ścierny, kamienny parapet lub schody, porcelanowy kubek, skórzany pasek
Nożyce możemy naostrzyć przecinając nimi kilkakrotnie drobnoziarnisty papier ścierny.
Innym sposobem ostrzenia nożyczek jest przecinanie folii aluminiowej. Folię aluminiową zwijamy kilkakrotnie na płaski, grubszy kawałek a następnie przecinamy kilka razy nożycami.
Noże możemy naostrzyć pocierając o kant kamiennego parapetu lub kamiennych schodów. Możemy również nóż pocierać o spód porcelanowego kubka, w miejscu gdzie nie ma lakierowanego pokrycia.
Innym sposobem ostrzenia noży jest pocieranie ich o szeroki skórzany pasek lub po prostu noża o nóż.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Ważną sprawą jest ostrzenie noża pod odpowiednim kontem - prawie na płasko, w przeciwnym razie zamiast ostrzyć będziemy go tępić.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:26:28
Ostatnio zmieniony: 2012-05-14 17:44:48
Jeśli natomiast chodzi o ostrzenie noży - to ja do tego celu wolę jednak używać odpowiednich "maszynek" oraz najczęściej.... "drugiej połówki związku" :)
Ostatnio zmieniony: 2012-04-17 10:58:58
Dodaj komentarz