Jak ostrzyć noże i nożyczki ?

W każdej kuchni podstawą są ostre, dobrze naostrzone noże. Tępymi nożami zamiast kroić szarpiemy mięso, warzywa czy pieczywo a to niestety nie wygląda zbyt apetycznie. Podobnie rzecz się ma z nożyczkami - tępymi nie przetniemy dobrze materiału ale poszarpiemy. Do ostrzenia tych noży możemy kupić specjalne przyrządy ale po co jeśli możemy to zrobić przy użyciu przedmiotów znajdujących się w każdym domu.

  • papier ścierny, kamienny parapet lub schody, porcelanowy kubek, skórzany pasek
1

Nożyce możemy naostrzyć przecinając nimi kilkakrotnie drobnoziarnisty papier ścierny.


2

Innym sposobem ostrzenia nożyczek jest przecinanie folii aluminiowej. Folię aluminiową zwijamy kilkakrotnie na płaski, grubszy kawałek a następnie przecinamy kilka razy nożycami.


3

Noże możemy naostrzyć pocierając o kant kamiennego parapetu lub kamiennych schodów. Możemy również nóż pocierać o spód porcelanowego kubka, w miejscu gdzie nie ma lakierowanego pokrycia.


4

Innym sposobem ostrzenia noży jest pocieranie ich o szeroki skórzany pasek lub po prostu noża o nóż.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Ważną sprawą jest ostrzenie noża pod odpowiednim kontem - prawie na płasko, w przeciwnym razie zamiast ostrzyć będziemy go tępić.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 16.04.2012

Komentarze

ciekawa porada

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:26:28

Sposobów z nożyczkami nie znałam. Dzięki. (:

Ostatnio zmieniony: 2012-05-14 17:44:48

Co do nożyczek to jak najbardziej oki. Proste i rzeczywiście się sprawdza.
Jeśli natomiast chodzi o ostrzenie noży - to ja do tego celu wolę jednak używać odpowiednich "maszynek" oraz najczęściej.... "drugiej połówki związku" :)

Ostatnio zmieniony: 2012-04-17 10:58:58