Jak NIE przechowywać produktów w lodówce? I jak robić to prawidłowo.
Banalna, wydawałoby się, rzecz: przechowywanie wszystkiego, co pakujemy do lodówki (a co niekoniecznie jest żywnością), może - wbrew pozorom przysporzyć nieco kłopotów. Czasem poważnych - których efektem może być pojawienie się choroby lub zatrucie. Dlatego NIE NALEŻY przechowywać:
- • Lodówka, papier śniadaniowy, woreczki foliowe, folia aluminiowa, pojemniki plastikowe, szklane, metalowe.
1

- •wędlin i kiełbas w foliowych, szczelnie zamkniętych woreczkach - lepiej każdy produkt zapakować osobno w papier śniadaniowy (można zapakować w dwa arkusze, wtedy wędlina nie wyschnie tak szybko w woreczku w ciągu 2 dni albo się zepsuje, albo - w najlepszym wypadku - zrobi się śliska i podejdzie mało apetycznym zapachem;
* sera żółtego, którego nie zużyje się w ciągu kilku dni, w foliowych woreczkach - po tym czasie ser może zapleśnieć lub zepsuć się; na dłuższe przechowywanie sera najlepsze jest zamrożenie niewielkich kawałków;
*otwartych produktów mlecznych: śmietany, jogurtu, kefiru, mleka..., serków homogenizowanych, topionych i twarogów... bez przykrycia - błyskawicznie wchłoną z lodówki zapachy i znajdujące się tam mikroorganizmy; otwarte mleczne przetwory najlepiej okryć folią lub przykrywką czy schować pod szklaną salaterką;
* potraw gotowych w nieprzykrytych pojemnikach, pokrojonych warzyw nieosłoniętych np. folią - wchłoną obce zapachy, albo same wypełnią lodówkę swoim aromatem;
*produktów w otwartych puszkach - taką żywność trzeba przełożyć do pojemnika, najlepiej szklanego;
* surowych ryb i mięsa opakowanych jedynie w worki foliowe, leżących bezpośrednio na półkach lodówki, oraz produktów zamrożonych, a przeznaczonych do rozmrożenia - wyciekający z nich sok może przedostać się przez uszkodzone opakowanie i zanieczyścić inne produkty; taką żywność należy położyć w lodówce na miskę lub talerz;
2
- •lekarstw w otwartych pojemniczkach i buteleczkach - wszystkie opakowania powinny być szczelnie zamknięte i przechowywane zgodnie z instrukcją - to jedyny sposób na zachowanie właściwości leczniczych preparatu;
3
- •kosmetyków w otwartych tubkach, słoiczkach czy flakonikach - chłoną zapachy i zanieczyszczenia, szybciej jełczeją. Najlepiej przeznaczyć w lodówce miejsce na większy pojemnik plastikowy i do niego wkładać kosmetyki wymagające przechowywania w chłodzie.
4
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeśli przy ściance z agregatem skrapla się woda, trzeba uważać, by nie zanieczyściła produktu przechowywanego w lodówce.
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ciekawe
Ostatnio zmieniony: 2012-02-22 18:05:19
Swietne. czas zastosowac
Ostatnio zmieniony: 2011-10-27 14:36:47
Świetne porada:) Warto z niej skorzystać:) W wolnej chwili,zapraszam do mnie:)
Ostatnio zmieniony: 2011-01-30 16:46:22
Dodaj komentarz