5 zasad diety niskobiałkowej

Dieta niskobiałkowa to dieta lecznicza, której celem jest zapobieganie wytwarzaniu w organizmie szkodliwych produktów przemiany białek. Powinna być stosowana przez osoby mające problemy z niewydolnością nerek, wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Wskazana jest w przypadku schorzeń charakteryzujących się zakłóceniem metabolizmu aminokwasów np. fenyloketonuria.

1

OGRANICZ BIAŁKO

OGRANICZ BIAŁKO

Stosując dietę należy ograniczyć białko do możliwie najniższego, tolerowanego przez organizm
poziomu. Zaleca się, aby spożycie białka w ciągu doby nie przekraczało 40-50 g tj. 0,6-0,7 g/kg
masy ciała. Pamiętajmy, aby białko dostarczane wraz z dietą było pełnowartościowe, czyli
pochodzenia zwierzęcego (mięso, wędliny, mleko, sery) i stanowiło 75% dostarczanego dziennie
białka.


2

ZBILANSOWANA DIETY JEST BARDZO WAŻNA

W diecie nie należy ograniczać węglowodanów, gdyż są dobrze tolerowane przez osoby, które
muszą być na diecie niskobiałkowej. Jedyne o czym należy pamiętać, to że prawidłowo powinno
się spożyć ok. 300 g węglowodanów na dobę. Spożycie tłuszczu (tego „dobrego” - roślinnego lub
rybiego) dobowo nie powinno przekraczać 25 proc. zapotrzebowania energetycznego. Ich ilość
powinna zostać ograniczona w przypadku chorób trzustki lub jeśli taką decyzję podejmie lekarz.
Dzienne zapotrzebowanie energetyczne dla osób z prawidłową masą ciała wynosi ok. 2400 kcal.


3

CO ZATEM WOLNA JEŚĆ JEŚĆ NA DIECIE NISKOBIAŁKOWEJ?

W diecie niskobiałkowej zalecane jest unikanie pewnych produktów i zastępowanie ich innymi
np. zwykłe pieczywo należy zastąpić pieczywem niskobiałkowym. Nie powinno się natomiast
wykluczać z diety mleka i jego przetworów takich jak: kefir, jogurt, sery twarogowe. Ważną
zasadą jest to, iż produkty białkowe powinny być spożywane z produktami węglowodanowymi.
Do produktów z najniższą zawartością białka należą owoce i warzywa (z wyjątkiem warzyw
strączkowych) oraz wybrane produkty zbożowe np. skrobia pszenna lub ziemniaczana. Dieta niskobiałkowa, ciekawe przepisy oraz porady dotyczące przygotowania posiłków opisane są szczególnie wnikliwie na specjalistycznych portalach.


4

JAK PRZYGOTOWYWAĆ POSIŁKI

Przygotowując posiłki pamiętać należy także, aby gotować w wodzie i na parze, dusić na patelni
do smażenia beztłuszczowego oraz piec bez dodatku tłuszczu. Wszystkie posiłki przyrządza się
bez dodatku soli, a dozwoloną jej ilość podaje się osobno.


5

CO PIĆ NA DIECIE NISKOBIAŁKOWEJ?

Płyny spożywane w ciągu stosowania diety muszą być pod ścisłą kontrolą i na ogół ogranicza się
ich ilość. Przeciwwskazane jest picie kakao, płynnej czekolady, napoi alkoholowych, kawy
naturalnej, napoi gazowanych zawierających fosfor.


źródła zdjęć: Źródło zdjęcia: Wikimedia

  1. Wojtek Budnicki

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 05.02.2020

Komentarze