Jak naturalnie barwić jajka?

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, niebawem zaczniemy przygotowywać koszyczki do poświęcenia. Podaję poniżej kilka domowych metod na zafarbowanie pisanek poprzez gotowanie ich w różnych wywarach.

  • - jajka
  • -woda do sporządzenia wywaru
1

Aby uzyskać kolor żółty jajka gotujemy w wywarach z :rumianku, liści brzozy, lub suszonych kwiatów jaskrów polnych. Warto wiedzieć, że na wyraźny kolor żółty zabarwią się jajka o białej skorupce.


2

Jeśli chcemy by pisanki miały barwę czerwoną gotujemy je w wywarze z kory dębu lub suszonych jagód.


3

Kolor różowy uzyskamy gotując jajko w wywarze z sokiem z buraków. Jeżeli sok będzie mocno rozcieńczony z wodą uzyskamy kolor jasnoróżowy, a jeśli będzie to sam sok z buraków uzyskanym kolorem może byś nawet czerwony.


4

Jeśli gotować będziemy jajka w wywarze z dyni lub marchewki nasze pisanki staną się pomarańczowe.


5

Wywar z liści czerwonej kapusty sprawi, że skorupka jajka przybierze kolor niebieski.


6

Jeśli chcemy by pisanki miały kolor zielony jajka gotujemy w wywarze ze świeżego szpinaku.


7

Kolor brązowy uzyskamy gotując jajka w wywarze z łupin cebuli.


8

Uwagi i spostrzeżenia

    • Warto wiedzieć, że najładniej zabarwiają się jajka mające nieomal białą skorupkę.


    • Odcienie oczywiście będą różne, to barwienie naturalne.



Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Ewelina Zach Ewelina Zach

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 04.04.2012

Komentarze

bardzo fajna porada

Ostatnio zmieniony: 2013-03-29 19:30:07

Sprawdzone i zawsze dobre. No i naturalne.

Ostatnio zmieniony: 2013-03-24 23:21:08

Barwie w łupinach cebuli.Być może sprawdzę Twoje sposoby (w przyszłym roku),aby uzyskać różne kolory.

Ostatnio zmieniony: 2012-04-18 09:05:17