Jak degustować wino?

Jak powiedział kiedyś król Edward VII: „Wino się nie tylko pija. Wino się wącha, obserwuje, podziwia, smakuje, sączy, delektuje ale również o winie się rozmawia.” Poniżej kilka podstawowych rad jak przestać być laikiem w tych sprawach.

  • Wino
  • Odpowiedni kieliszek
  • Chwila spokoju
1

Przed degustacją
Niektórzy (w tym ja) wyznają zasadę, że wino przed podaniem powinno się otwierać licząc pół godziny na każdy rok jaki upłynął od zabutelkowania, np.: mamy obecnie ok. 2010 a wino jest z 2005 więc otwieramy je około 2,5 godziny (5*0,5h) przed podaniem.


2

Kieliszek
Wybierz kieliszek odpowiedni do degustowanego wina. Napełnij go do poziomu w którym jest on najszerszy. Pamiętaj, że podnosimy go za nóżkę a nie obejmujemy całą dłonią. Unikniemy dzięki temu ogrzania wina.


3

Barwa i konsystencja
Przed wypiciem lekko przechylamy i okręcamy kieliszek wokół osi. Poznamy dzięki temu konsystencję wina, które nie powinno zbyt długo zostawać na ściankach. Podnosząc kieliszek w stronę światła poznamy barwę wina.


4

Zapach
Kierując kieliszek w stronę nosa poznajemy zapach wina (tylko nie wtykajmy nosa do kieliszka:) Po przybliżeniu należy zdecydowanie zaciągnąć się wonią wina. Postarajmy się w tym momencie zastanowić, z czym kojarzy nam się jego zapach.

Teraz delikatnie zakręcamy kieliszkiem dzięki czemu uwolnimy dodatkowe aromaty. Wąchamy ponownie i ponownie staramy się ocenić i porównać zapach.


5

Smak
Tak, tak, nareszcie możemy spróbować wina. Gdy weźmiemy pierwszy łyk, przez chwilę przytrzymujemy wino w ustach aby je posmakować. Dzięki temu lepiej zadziałamy na kubeczki smakowe oraz dopełnimy nasze doznania zapachowe.


6

Na koniec
Warto proces ten powtórzyć kilkakrotnie przed wydaniem ostatecznej decyzji o winie gdyż nasze pierwsze wrażenie często może się różnić od kolejnych. Jeżeli przechodzimy do degustacji kolejnego wina należy przepłukać usta wodą.


Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Robert Ch Robert Ch

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 03.07.2010

Komentarze

dzięki za poradę

Ostatnio zmieniony: 2013-04-17 10:30:37

Ciekawa porada:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 13:31:07

teraz możemy się poczuć jak prawdziwi koneserzy :)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-03 14:08:53

świetna porada

Ostatnio zmieniony: 2013-01-20 15:04:26

Świetna porada. A tak na marginesie, to np. w dobrych restauracjach, podając starsze rocznikowo wino podaje się je bez oczyszczania z kurzu, tak, aby klient widział, że odleżało swoje :P A z tym otwieraniem to napewno wypróbuję, bo nigdy z czymś takim się nie spotkałem.

Ostatnio zmieniony: 2012-04-18 18:39:06

Wypróbowałam poradę: kilka nowych doznań nie uszło mojej uwadze ;-) Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-03-08 11:49:45

świetna porada, uwielbiam wina:-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-23 08:25:25

Dokładnie dobrze jest wiedzieć jak zabrać się za degustację tego szlachetnego trunku :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 13:46:47

fajna ciekawostka w kroku pierwszym. będę tak robił:)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-18 13:16:28

Ciekawa porada;-) dla koneserów :-D Ah te romantyczne kolacje ;-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-07 16:41:42

Wino, degustacja , nastrój kolacja :)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 08:29:06

ja uwielbiam winka .... szczególnie w dobrym towarzystwie :)

Ostatnio zmieniony: 2011-01-27 11:49:29

Porada dla konesera wina:).

Ostatnio zmieniony: 2011-01-26 16:35:47

Bardzo dobra porada. Pozdrawiam i zapraszam do oceniania i komentowania moich porad.

Ostatnio zmieniony: 2011-01-25 21:13:52

Super rada.

Ostatnio zmieniony: 2011-01-25 20:55:38