Jak zawrzeć błyskawicznie związek małżeński w Las Vegas?

Jeśli chcesz, aby twój ślub był niepowtarzalny, niezapomniany, inny od wszystkich, to zaplanuj go w "Mieście grzechu", w Las Vegas. Maksimum przyjemności, minimum formalności. Zorganizowanie takiej ceremonii ślubnej jest dość łatwe i w zasadzie odbywa się błyskawicznie. Nawet nie musimy ze sobą zabierać świadków. Wystarczą tylko paszporty i musimy być pełnoletni. Od czego zacząć? Jeśli mamy wizy i bilety, to...

1
Las Vegas. Miasto grzechu.Źródło:http://www.dexknows.com/local/weddings/ Las Vegas. Miasto grzechu.Źródło:http://www.dexknows.com/local/weddings/

Zgłaszamy się do urzędu Marriage Bureau 201 Clark Ave w Las Vegas. Biuro jest czynne codziennie w godzinach 8-24 czasu miejscowego i mieści się w samym centrum Las Vegas.
Czasami jest duża kolejka, więc trzeba poczekać. Takie czekanie to już przyjemność.


2

Wypełniamy odpowiedni wniosek, przedstawiamy nasze paszporty, uiszczamy opłatę stanową w wysokości 60 dolarów amerykańskich i otrzymujemy od ręki licencję małżeńską. Musimy tylko przypilnować, aby pieczątka na naszym akcie małżeńskim była wyraźna i daty zgadzały się. Jest to akt małżeństwa pamiątkowy. O nostryfikacji jest napisane w poniższych krokach.


3

Jeśli chcemy zawrzeć również ślub kościelny w tym samym lub następnym dniu, to też można zrobić to od ręki. Po wyjściu z urzędu czekać na nas będzie przedstawiciel kapliczki, który przedstawi nam niezobowiązującą ofertę, zwykle zawiezie nas swoim autem do oglądnięcia kapliczki i ewentualnie ustalenia godziny ślubu i innych szczegółów. Kapliczki oferujące swoje usługi są różnego wyznania.


4

W ofercie takiej kapliczki mamy nawet wypożyczalnię strojów ślubnych, limuzyny, fotografa, szampana zorganizowania oglądania ceremonii przez Internet dla gości w Polsce, etc. Jeśli nie mamy świadka, to może być nim pracownik kapliczki. Ceny są różne i wahają się od 200-300 dolarów amerykańskich.


5

Ślub zawarty w Las Vegas jest ważny z prawnego punktu widzenia, tylko trzeba dopełnić kilku formalności. Dla polskiego Urzędu Stanu Cywilnego musimy zamówić odpis aktu małżeństwa. Za odpis wraz z przesyłką zapłacimy 15 dolarów amerykańskich.Czekamy na odpis około 2-3 tygodnie. Jeśli pozostaniemy dłużej niż kilka dni w Las Vegas, to możemy odebrać go osobiście. Musimy później tylko przetłumaczyć przez tłumacza przysięgłego i dostarczyć do USC.


Przeczytaj teraz:

  1. Elżbieta Rusek Zaradni.pl

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 26.11.2012

Komentarze

ciekawe

Ostatnio zmieniony: 2013-01-22 19:47:47

ciekawe

Ostatnio zmieniony: 2012-12-05 20:56:20

Zgadza się...Sama oglądałam nie jeden taki film. Po prostu bajka:)

Ostatnio zmieniony: 2012-11-29 08:37:37

W sumie to troszku mało romantyczne te wszystkie formalnosci. Na filmach wygląda to fajniej :)

Ostatnio zmieniony: 2012-11-28 21:25:28