Jak zwiększyć szanse na lepszy napiwek?

Jeśli pracujesz jako kelner, to wiesz, że dobra obsługa to klucz do napiwku. Poniżej prezentuję kilka porad jak zwiększyć swoje szansę na jeszcze lepsze wynagrodzenie.

1

Przedstaw się lub poproś kogoś innego by Cię przedstawił.
Gdy inna osoba przedstawi Cię klientom jako kelnera, będziesz odebrany jako młodszy starzem i uczący się, a przez to bardziej zasługujący na napiwek.
Bez względu na wybrany sposób, podaj swoje imię.


2

Uśmiechaj się i bądź cały czas miły. Uważnie obserwuj stoliki, które obsługujesz, sprawdzając czy klienci czegoś nie potrzebują. Nie ma nic gorszego niż zniecierpliwiony klient.


3

Dodatkowo możesz narysować miłą buźkę na rachunku lub słoneczko. To z pewnością rozweseli klientów dając okazję na wyższy napiwek.


4

Przyjmij zamówienie uważnie i szybko.
Zapisuj wszystko na kartce i powtórz pod koniec, tak by upewnić ich, że dostaną to co zamówili.


5

Pochwal dokonany wybór przy zamówieniu. Np. "Świetny wybór, proszę Pani. To danie jest wyborne."


6

Jeśli to możliwe, postaraj się dyskretnie naprowadzić klientów na nieco droższe dania lub dodatkową porcję napojów. Większy koszt zamówienia sprawi, że ten sam procent jaki zwykle klienci dają jako napiwek osiągnie większą wartość w złotówkach.


7

Jeżeli klient regularnie odwiedza lokal, postaraj się zapamiętać jak się nazywa, co lubi wybrać z menu, jakie ma zwyczaje. Pamiętaj też, którego z dań lub napojów akurat brakuje, tak by od razu poinformować o tym klienta.


8

Jeżeli nie wiesz jak nawiązać rozmowę, a chcesz zwiększyć szanse na jeszcze lepszy napiwek, możesz powiedzieć np.: "Zanosi się na piękną i słoneczną pogodę.", "Robert Kubica ma dziś duże szansę na podium.", itp.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Łukasz Zaradni.pl Łukasz Zaradni.pl

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 10.08.2010

Komentarze

Niezła porada, lubię gdy kelner nawiązuje swobodny kontakt i zawsze chętnie daję napiwki. Chociaż z niektórymi ludźmi trzeba uważać, zagada się a komuś może się to nie spodobać.

Ostatnio zmieniony: 2013-04-19 15:17:47

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 20:24:47

A ja myślę, że to jest w pełni profesjonalne podejście i po mistrzowsku opanowany warsztat pracy. Bardzo dobra porada.

Ostatnio zmieniony: 2011-10-24 11:38:00

Ciekawa porada chociaż z tym trzeba się urodzić tzw." lizaniem dupy"

Ostatnio zmieniony: 2011-02-12 13:12:25