Jak zrobić wzór na roladzie biszkoptowej?

Każdy z nas lubi słodkości. Teraz kiedy jest sezon owocowy możemy upiec pyszne rolady biszkoptowe. Pokażę sposób na fantastyczne udekorowanie ciasta, nawiązujące do smaku masy, którą jest wypełnione ciasto:)

  • Ciasto przygotowane według przepisu, barwniki spożywcze, wydrukowany wzór do przekalkowania, papier do pieczenia
1

Przygotowanie kolorowego ciasta.

Przygotowanie kolorowego ciasta. Wzór truskawek na roladzie

Robimy ciasto według ulubionego, sprawdzonego przepisu.
Następnie do małych miseczek odlewamy po 2 łyżki ciasta:

  • dodajemy spożywczy barwnik w kolorze zielonym

  • dodajemy spożywczy barwnik w kolorze czerwonym

  • dokładnie rozprowadzamy barwniki do połączenia się z ciastem i uzyskania jednolitej barwy.


2

Wydrukowany wzór.

Wydrukowany wzór. Wzór wydrukowanych truskawek

Na papierze do pieczenia odrysowujemy kształt owocu lub inny dowolny, według naszych upodobań i zdolności.
Ja wybrałam wzór truskawek, który znalazłam na stronie internetowej.


3

Wypełnione kolorowym ciastem truskawki.

Wypełnione kolorowym ciastem truskawki. Truskawki z kolorowego ciasta na pergaminie

Następnie robimy z białego ciasta kropeczki na truskawkach oraz wypełniamy ,,zielonym'' ciastem listki truskawek.
Na chwilkę wkładamy do lodówki lub zamrażalnika.
Potem tak samo postępujemy z ciastem w kolorze czerwonym wypełniając naszą narysowaną truskawkę.

  • I wkładamy ponownie do lodówki.

  • Na truskawkowy wzór wylewamy ciasto białe i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

  • Wzorki robiłam przy pomocy woreczków foliowych z odciętym minimalnie rogiem, tak by mała ilość ciasta wypływała z niego.


4

Pergamin zdjęty z ciasta po upieczeniu.

Pergamin zdjęty z ciasta po upieczeniu. Pergamin zdjęty z ciasta po upieczeniu

Ciasto pieczemy według przepisu, z którego pochodzi sposób wykonania rolady.
Po upieczeniu zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia, a ciasto zawijamy w ściereczkę i czekamy aż całkowicie wystygnie.
Potem wypełniamy środek rolady ulubioną masą i rolujemy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.


5

Wzór na cieście.

Wzór na cieście. Truskawkowa rolada

A tak wygląda ciasto w całej okazałości. Całkowicie truskawkowe i z zewnątrz i w środku:)
Smacznego!
Oczywiście można ten sposób wykorzystać do stworzenia innych wzorów. Polecam.


6

Uwagi i ostrzeżenia:

  • Wzór odrysowujemy bardzo delikatnie, aby uniknąć odbicia ołówka na upieczonym cieście.

  • Lepiej pod papier pergaminowy włożyć kartkę z nadrukiem i w ten sposób odzwierciedlić wzór na papierze do pieczenia.


źródła zdjęć: własne, Internet

  1. Marta Lewandowska Marta Lewandowska