10 sposobów na odmłodzenie

Czas biegnie nieubłaganie, ciężko nam się pogodzić z upływem lat. Każdy z nas by chciał się zatrzymać, lub cofnąć do wieku, w jakim czuł się najlepiej, młodo i w pełni życia. Z powodu zwiększającego się zanieczyszczenia środowiska naturalnego, coraz wyższego poziomu stresu i coraz większej ekspozycji na promieniowanie słoneczne zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze wzrasta, lecz paradoksalnie spada ich spożycie, ponieważ konsumujemy coraz więcej produktów przetworzonych. A nasz organizm jest tak skonstruowany że,, Jesteśmy tym, co jemy,, więc, dieta ma bezpośrednie przełożenie na wygląd i samopoczucie. Chociaż starzejemy się na wiele sposobów, to istnieje jeden mianownik wszystkich zmian zachodzących wraz z wiekiem- uszkodzenia komórek. Jeśli udałoby nam się ograniczyć liczbę uszkodzonych komórek, to moglibyśmy ograniczyć proces starzenia się, a nawet mu w pewnym stopniu zapobiec lub częściowo go cofnąć. Jedną z głównych przyczyn uszkodzenia komórkowych są wolne rodniki, powodujące tzw. Stres oksydacyjny. Oznaki starzenia się pojawiają się w raz z nawarstwianiem uszkodzeń oksydacyjnych. Niektórzy eksperci twierdzą, że 80- 90 procent chorób jest spowodowanych na poziomie komórkowym. Wolne rodniki są wszędzie- w naszych organizmach, środowisku naturalnym i niektórych produktach spożywczych. Więc należy, ograniczać ich ilość, a po drugie zwiększać przyjmowanie antyoksydantów. Takich jak: witamina C, witamina E, beta- karoten, cynk, selen. W neutralizacji wolnych rodników oraz potencjalnych kancerogenów wspomaga nas również system detoksykacyjny, którego głównym narządem jest wątroba. Zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych niezbędnych w detoksykacji również przyczyni się do uniknięcia zbędnych uszkodzeń komórkowych.

  • a) Przestań palić papierosy – dostarczają organizmowi toksyn i przyspieszają proces starzenia
  • b) Ogranicz lub wyeliminuj z jadłospisu kawę i alkohol (poza czerwonym winem)
  • c) Unikaj nadmiernego słońca- opalanie bez ochrony i w solarium
  • d) Ogranicz przebywanie w zanieczyszczonym środowisku
  • e) Jedz codziennie: cebulę, czosnek i pij dużo wody
1

Zmniejsz liczbę przyjmowanych kalorii

Zmniejsz liczbę przyjmowanych kalorii fot. Anna Berniak

Nadwaga przyczynia się do powstawania wielu chorób, takich jak cukrzyca, problemy z sercem oraz niektóre nowotwory. Nadmierne obciążenie ciała, stawów-, co zwiększa ryzyko wystąpienia zapaleń i uszkodzeń komórkowych, a więc przyspiesza starzenia się.


2

Dieta bogata w antyoksydanty

Dieta bogata w antyoksydanty fot. Anna Berniak

Najwyższy współczynnik antyoksydacyjny mają owoce i warzywa, zwłaszcza jagody, warzywa zielone oraz owoce i warzywa o pomarańczowym zabarwieniu ( źródło beta- karotenu). Cynki i selen znajdują się w produktach pełnoziarnistych, nasionach i owocach morza- szczególnie w ostrygach.
Zielona herbata reguluje poziom glukozy we krwi oraz ma właściwości przeciwzapalne i anty rakowe.


3

Wprowadź produkty hamujące wodne rodniki

Wprowadź produkty hamujące wodne rodniki fot. Anna Berniak

Wspomniane już warzywa takie jak: cebula, czosnek, zielone warzywa ( brokuły, brukselka, kalafior) oraz warzywa kapustowate.
Produkty bogate w beta- karoten( owoce i warzywa o pomarańczowym zabarwieniu) oraz białko (ryby, soja i jajka).


4

Unikaj złych tłuszczy

Unikaj złych tłuszczy fot. Anna Berniak

Niezdrowe rodzaje tłuszczu znajduje się przede wszystkim w mięsie, jajkach i pełnotłustych produktach mlecznych, a także w ciastach czy ciastkach(jajka, mięso należ ograniczać a nie eliminować z diety).Tłuszcze utwardzone i częściowo utwardzone znajdują się w margarynach, gotowych sosach czy dressingach sałatkowych i w pieczywie, a także w słodyczach, czekoladzie i frytkach.


5

Używaj oliwy z oliwek

To jeden z najzdrowszych olejów do smażenia, ponieważ nie jest ani nasycony, ani wielonienasycony.
Ogranicza szkody czynione w komórkach przez wolne rodniki uwolnione z utlenionych tłuszczów. Właściwości Oliwy z oliwek, pozwalają chronić serce-, czego słynie dieta śródziemnomorska.


6

Jedz zdrowe tłuszcze

Jedz zdrowe tłuszcze fot. Anna Berniak

Tłuszcze powinny stanowić około 15- 30 procent dziennego spożycia kalorii, a jako ich źródło należy potraktować przede wszystkim ryby, orzechy, nasiona oraz oleje naturalne, które można uzupełnić tłuszczem z chudego mięsa, jajek, owoców morza oraz nabiału. Istotnym elementem diety odmładzającej jest również zbilansowane spożycie kwasów tłuszczowych omega-3. Zapobiegają one powstawaniu chorób i dolegliwości związanych z procesem starzenia.


7

Ogranicz szkodliwy proces oksydacji tłuszczu

Zimne oleje warzywne dostarczają podstawowych kwasów tłuszczowych oraz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin, takich jak witamina E, dla tego można je uwzględnić w diecie odmładzającej w postaci dressingów do sałatek. Oksydacja zachodzi podczas podgrzania, jak i również, gdy olej jest wystawiony na działanie tlenu (powietrza) i światła. Więc, trzymaj olej w ciemnej, przeźroczystej butelce, w chłodnym miejscu, z dala od bezpośrednich promieni słonecznych.


8

Ogranicz spożycie produktów, które zwiększają szkody wyrządzane przez wolne rodniki

Ogranicz spożycie produktów, które zwiększają szkody wyrządzane przez wolne rodniki fot. Anna Berniak

Najlepszym sposobem na ograniczenie szkód wywołanych przez rodniki jest wyeliminowanie potraw i napojów, które organizm musi poddawać detoksykacji.
Takimi są: papierosy, narkotyki, alkohol, kawa, mięso smażone, potrawy smażone, dodatki spożywcze takie jak, azotany, azotyny oraz leki.


9

Jedz mniej cukru

Jedz mniej cukru fot. Anna Berniak

Zmniejszenie ilości spożywanych cukrów i węglowodanów rafinowanych przyniesie kilka korzyści.
Pozwoli ograniczyć liczbę przyjmowanych kalorii i cieszyć się dłuższym życiem.
Zmniejszymy ryzyko zachorowania na cukrzyce, oraz jaskrę, pogorszenie widzenia.
Rezygnacja z ciast i ciasteczek pozwoli również ograniczyć spożycie tłuszczów trans i tłuszczów zawierających wodór. Ta zmiana wystarczy, aby zmniejszyć ryzyko otyłości, choroby serca oraz niektórych chorób nowotworowych. Cukier nie odłoży się w postaci tłuszczu w organizmie.


10

Ogranicz spożycie alkoholu i wybierz zdrowe wino czerwone

Ogranicz spożycie alkoholu i wybierz zdrowe wino czerwone fot. Anna Berniak

Alkohol przyczynia się do otyłości, wpływa niekorzystnie na metabolizm cukru we Krwi. Zwiększa ryzyko powstawania stanów zapalnych żołądka i jelit oraz trzustki. Alkohol przyczynia się do otłuszczenia i marskości wątroby, prowadzi do zaburzeń neurologicznych. Może zmniejszyć gęstość kości i zwiększa zagrożenie osteoporozą. Jest odpowiedzialny za powstawanie niektórych rodzajów choroby nowotworowej, np. raka wątroby. To tylko niektóre z objawów niekorzystnego wpływu,, napojów wyskokowych,, lecz, trzeba mieć na uwadze, że istnieje szereg innych zagrożeń.

Badania wskazują, że aktywnym składnikiem odpowiedzialnym za obniżenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia są, polifenole obecne w czerwonym winie. Które mają działanie przeciwzapalne i ograniczają tworzenie się zatorów, polifenole mają rozluźniający wpływ na ścianki tętnic.


Przeczytaj teraz:

źródła zdjęć: Własne

  1. Anna Berniak Anna Berniak

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 10.06.2015

Komentarze

Bardzo dobra i przydatna porada.