Magia afrodyzjaków - rodzaje i opisy afrodyzjaków

Magia afrodyzjaków obecna była we wszystkich epokach i kulturach ludzkości, już w średniowieczu czarownice pałały się przygotowywaniem magicznych eliksirów wzmagających popęd płciowy.Popularnymi komponentami wchodzącymi w skład pobudzających aktywność seksualną środków były na przykład żywica drzew,pomidory(zwane 'jabłkami miłości'),fasola,ostrygi ale też jaszczurki,włosy mężczyzny na którego czar miał być rzucony oraz sproszkowany róg nosorożca. Dziś afrodyzjaki są obiektem zainteresowań zwykłych śmiertelników, a znaleźć je możemy prawie w każdym sklepie spożywczym czy na targu, a naukowcy udowodnili że to co kładziesz na talerz wpływa (lub nie) na formę w łóżku. Jak rozpoznać afrodyzjaki? Jak je stosować? Zapraszam do zapoznania się z artykułem!

1

Afrodyzjak od kuchni.

Afrodyzjak od kuchni.

Popularnymi środkami stosowanymi na wzrost libido są przyprawy i zioła. Ich działanie polega na zwiększeniu temperatury ciała i pobudzeniu krążenia, stosowane regularnie mogą wpłynąć na poprawę życia seksualnego.
KOPER - obecny w kuchni każdego domu, stosowany do wielu potraw zarówno dań głównych jak i zup czy kanapek,popularny wśród rzymskich żołnierzy (gdzie stosowany był przed walką, oraz nocą z ukochaną) i w medycynie ludowej.
OREGANO - starożytni Grecy w celu zapewnienia nadzwyczajnej siły miłości palili oregano i dodawali do wina. Oregano uważane również było przez wieki za odtrutkę, a legenda głosi że powstało z oddechu Afrodyty. Stosować go można w formie świeżej jak i wysuszonej, co częściej spotyka się w praktyce kulinarnej
ROZMARYN - idealnie nadaje się jako przyprawa do ryb,jagnięciny, wołowiny, cielęciny, wieprzowiny czy dziczyzny, a do wykorzystania w kuchni mogą posłużyć kwiaty jak i liście rośliny. Oprócz działania na pobudzenie seksualne,rozmaryn pobudza prace mózgu, uspokaja serce i działa na system nerwowy.
CHILI - o jego zastosowaniu jako afrodyzjak nikomu chyba nie trzeba mówić;). Na Karaibach popularny drink 'Creme de Banana' składający się z papryczek chilli, orzechów, cynamonu, wanilii i brandy uznawany jest jako skuteczny eliksir pobudzający potencje. Zastosowań chili jest wiele-suszone warzywo dodajemy do sosów curry i prawie wszystkich wolno gotowanych daniach.
IMBIR - działanie tego korzenia o pikantno-ostrym smaku wzmaga pożądanie i poprawia kondycję seksualną.W kuchni stosuje się jego postać sproszkowaną i surową,dodawany jest do dań takich jak na przykład flaki czy pasztety jak i deserów czy kaw.
CYNAMON-daje gwarancję zwiększenia apetytu na seks. Dodawany głównie do deserów, pieczonych jabłek ale i napojów np. grzańca.



Oprócz ziół i przypraw w naszej kuchni króluje kilka innych produktów zasługujących na miano afrodyzjaków:
BRĄZOWY RYŻ - znajduje się w nim magnez odpowiedni za prawidłowe funkcjonowanie mięśni i witamina B, niezbędna do produkcji energii.
KAKAO - mleko łączone z tym produktem dostarcza wapń, który poprawia przepływ impulsów nerwowych dzięki czemu ciało staje się bardziej wrażliwe na dotyk. Samo kakao uwalnia dopaminę - czyli hormon szczęścia.
CZOSNEK - pomimo odstraszającego zapachu, stymuluje libido i wzmaga podniecenie gdyż pobudza krążenie w dolnej części brzucha. Aby spokojnie stosować czosnek jako element pobudzający grę miłosną można zniwelować jego przykry poprzez użycie jabłka, zielonej herbaty, natki pietruszki,mleka czy soku z cytryny.
SZPINAK - jedzony na surowo poprawia żywotność plemników dzięki dostarczaniu koenzymu Q10, i jest idealnym źródłem żelaza, które pomaga w zwalczaniu bezpłodności
TUŃCZYK-zawarty w nim kwas omega-3,poprawia krążenia oraz dostarcza aminokwasów.Należy jednak pamiętać,że tuńczyk z puszki traci większość ze swych właściwości.
MIÓD - wśród pszczelarzy panuje przeświadczenie,że wypicie napoju z miodu akacjowego z wodą i odrobiną mięty to gwarancja orgazmu. Miód zastosowanie w sferze seksualnej, znalazł już w starożytnej Persji.Jest źródłem sił witalnych i energii.



Dobrą wiadomością dla łasuchów jest fakt, że jednym z najpopularniejszych afrodyzjaków i najczęściej stosowanych jest czekolada i lody waniliowe;)


2

Afrodyzjaki od Afrodyty.

Afrodyzjaki od Afrodyty.

Termin 'afrodyzjak' pochodzi właśnie od imienia tej greckiej Bogini miłości.
Według mitologii narodziła się ona z morskiej piany,co skłoniło ludzi do poszukiwania w morzu, cudownie działających specyfików na popęd seksualny.
Jadalne skorupiaki i mięczaki morskie królują w kuchni śródziemnomorskiej, przyrządzone w różnoraki sposób lub spożywane na surowo są źródłem wysoko wartościowego białka i witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu oraz fluoru.
Na popęd seksualny szczególne działanie mają ostrygi, krewetki, kawior i małże. Z dodatkiem soku z cytryny są wytwornym dodatkiem do szampana i wina.


3

Przez żołądek do serca.

Należy pamiętać, że oprócz działania afrodyzjaków jakie mamy zamiar podać na kolacje ukochanemu/ukochanej, obowiązkowa jest również odpowiednia oprawa. Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie kolacji we dwoje lub zjedzenie jej w blasku świec.
Napojami jakie śmiało możemy podać wraz z rozpalającą kolacją są szampan, wino, sok z arbuza lub granatu - które skutecznie wzniosą romantyczną kolację na wyższy level;)


źródła zdjęć: internet

  1. Patrycja Pałka

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.05.2015

Komentarze