Przepis na warzywny barszcz ukraiński z fasolą i ziemniakami

Barszcz ukraiński to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Gotuje się ją zazwyczaj na wywarze z wołowiny, jednak ja wybrałam lżejszą, bezmięsną wersję. Jest równie aromatyczna i sycąca, ale ma mniej tłuszczu i kalorii.

  • 3 starte na drobnych oczkach buraki
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 15-20 dag fasoli (namoczonej dzień wcześniej)
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ocet
  • sól, pieprz
  • śmietana
  • kostki rosołowe
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
1

Przygotowanie składników

Przygotowanie składników Warzywa nie powinny być pokrojone zbyt drobno, aby w trakcie długiego gotowania się nie rozpadły.

Warzywa pokroić w kostkę.


2

Gotowanie

Gotowanie Gotujące się warzywa z przyprawami.

Do zimnej wody wrzucić wszystkie składniki, za wyjątkiem buraczków i octu. Gotować, aż warzywa zmiękną. Fasola, namoczona dzień wcześniej, szybciej zmięknie, dlatego warto pamiętać, by zalać ją na noc ciepłą wodą.


3

Dodawanie buraczków

Dodawanie buraczków Po dodaniu buraczków zupa nabiera głębokiego koloru.

Dodać buraczki i gotować jeszcze około 25 minut, po czym wlać 2-3 łyżki octu. Ocet nie tylko wzbogaca smak, lecz także sprawia, że zupa zachowuje żywy kolor i nie staje się mętna. Na koniec doprawić barszcz solą i pieprzem.


4

Serwowanie

Serwowanie Smacznego!

Barszcz smakuje doskonale z łyżką kwaśnej śmietany. Duża ilość warzyw i gęsta konsystencja powodują, że można się nim najeść do syta.


Przeczytaj teraz:

źródła zdjęć: Zdjęcia Autora porady

  1. Joanna Mierzwiak

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 01.12.2013

Komentarze

Barszczyk ukraiński jest wspaniały.Ja jeszcze dodaję 2 łyżki koncentratu pomidorowego.Polecam tak również spróbować.
O rany moja zmora z dzieciństwa, ale jest taki ładny na tym zdjęciu, że chyba ugotuję. Bardzo fajna porada;)
fajny przepis
Zamiast kostek rosołowych warto spróbować z wędzonym żeberkiem / udkiem drobiowym.