Przepis na smaczne domowe suszone pomidory

Prawdziwy wielbiciel kuchni włoskiej nie wyobraża sobie by w spiżarni zabrakło suszonych pomidorów. Możemy oczywiście kupić gotowe ale te własnoręcznie przygotowane smakują dużo lepiej bo przygotowując je uwzględniamy własne upodobania smakowe. Tradycyjnie pomidory powinny być suszone 2-4 dni na słońcu, jednak w naszym klimacie przy zmiennej pogodzie jest to dość trudne do wykonania. Promienie słoneczne możemy z łatwością zastąpić znajdującym się w każdym domu piekarnikiem.

Krok 1 z 6

Składniki:
- pomidory - 5 kg
- czosnek - 5 ząbków
- olej...

Składniki:

  • pomidory - 5 kg
  • czosnek - 5 ząbków
  • olej rzepakowy - ok. 1 l.
  • ocet winny - 4 łyżki
  • oregano - 2 łyżki
  • sól - do smaku

Do przygotowania suszonych pomidorów możemy wykorzystać inne ulubione zioła np. bazylię a olej rzepakowy zastąpić olejem słonecznikowym lub oliwą z oliwek.

źródła zdjęć: zdjęcia autora porady

Przeczytaj teraz:

  1. Renata Janicka

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.05.2017

Komentarze