Przepis na gęstą grochówkę, ugotowaną na wędzonym boczku

Zupa grochowa to doskonała propozycja na jesienny obiad. Rozgrzewa i krzepi a przy tym jest wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Prawdziwa grochówka nie obejdzie się bez wędzonego boczku i majeranku, więc z moim przepisie także nie mogło ich zabraknąć.

  • 20 - 30 dag grochu łuskanego,
  • 1 duża marchew,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 niewielkiego selera,
  • 15 dag wędzonego boczku,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego.
1

Przygotowanie składników

Przygotowanie składników Bez wędzonego boczku grochówka się nie może się obejść.

Warzywa obrać i pokroić w plastry. Groch można zalać dzień wcześniej wodą i pozostawić do napęcznienia, choć nie jest to konieczne. Boczek pokroić w kostkę. Jeśli ma grubą skórkę, można ją także dodać podczas gotowania.


2

Gotowanie grochówki

Gotowanie grochówki Zioła wzbogacają smak zupy.

Do garnka z wodą wrzucić wszystkie składniki i gotować na małym ogniu mniej więcej 2 godziny. Groch powinien całkiem się rozgotować i zagęścić konsystencję zupy. Jeśli chcecie, aby zupa była gotowa szybciej, należy groch namoczyć dzień wcześniej.


3

Serwowanie

Serwowanie Kremowa konsystencja i zniewalający aromat zachwycą wszystkich domowników.

Grochówkę serwować gorącą. Zupa jest na tyle bogata i sycąca, że nie wymaga żadnych dodatków.


Przeczytaj teraz:

źródła zdjęć: Zdjęcia Autora porady

  1. Joanna Mierzwiak

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 01.12.2013

Komentarze

super