Prosty przepis na lekką zupę kalafiorową z koperkiem

Zupa kalafiorowa kojarzy się z wiosną, ponieważ jest lekka i bardzo delikatna w smaku. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją sobie zimą czy późną jesienią. Zawsze smakuje równie dobrze.

  • połowa kalafiora
  • 2-3 niewielkie ziemniaki
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 gałązki naci selera
  • 2 kostki rosołowe
  • woda
  • sól, pieprz
  • śmietana do zabielenia zupy
1

Przygotowanie składników

Przygotowanie składników Kalafiora należy bardzo dokładnie oczyścić.

Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę. Kalafiora podzielić na niewielkie różyczki.


2

Gotowanie

Gotowanie Jeśli lubicie bardziej jędrnego kalafiora, dodajcie go pod koniec gotowania.

Wszystkie składniki dodać do zimnej wody. Gotować do czasu, aż warzywa zmiękną.


3

Serwowanie

Serwowanie Koperek idealnie uzupełnia smak tej lekkiej zupy.

Zupę serwować gorącą, posypaną posiekanym świeżym koperkiem i zabieloną śmietaną (opcjonalnie).


Przeczytaj teraz:

źródła zdjęć: Zdjęcia Autora porady

  1. Joanna Mierzwiak

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 30.11.2013

Komentarze

wygląda smacznie