Mięsno-warzywne gołąbki bez zawijania

Tradycyjne gołąbki to mięso mielone z kaszą lub ryżem zawinięte w liście kapusty. Potrawa pyszna ale pracochłonna i wymagająca nieco wprawy by te "kapuściane zawijasy" wyglądały apetycznie i nie rozpadły się. Proponuję wersję łatwiejszą i szybszą w przygotowaniu, wzbogaconą dodatkiem warzyw i urozmaiconą modrą kapustą /zamiast białej/.

Krok 1 z 5

Lista składników:
- mięso mielone - 80 dag
- kapusta modra...

Lista składników:

  • mięso mielone - 80 dag
  • kapusta modra /czerwona - 1 szt mała
  • pieczarki - 20 dag
  • marchew - 1 szt duża
  • pietruszka /korzeń/ - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • jajka - 2 szt
  • ryż - 1 woreczek
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • papryka słodka - do smaku
  • papryka ostra - do smaku
  • masło - 2 łyżki
  • olej - do smażenia
  • bulion - 200 ml
  • bułka tarta - do panierowania

źródła zdjęć: zdjęcia autora porady

Przeczytaj teraz:

  1. Renata Janicka

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 18.03.2017

Komentarze