Kebab – poznaj 5 ciekawostek na temat tej potrawy

Kebab to jedno z najpopularniejszych fastfoodowych dań w naszym kraju. I choć są osoby, które chciałyby, żeby miał polskie pochodzenie – kebab to danie pochodzące prosto z Turcji. Co sprawiło, że podbiło nasze serca i podniebienia?

1

Doskonale doprawione mięso połączone z dodatkami, szybkie, smaczne i… nieco bardziej zdrowe, niż hamburger czy frytki – oto, dlaczego tak chętnie wybieramy kebab jako szybki lunch, przekąskę w drodze do pracy czy na uczelnię, a także jedzenie z dowozem. Łódź, jak i inne miasta Polski oferują tak wiele lokali z kebabem, że nie sposób je ominąć. A oto 5 ciekawostek o tym pysznym daniu.


2

„Kebab” to aż ponad 20 różnych potraw

Bo samo słowo „kebab”, mówiąc najprościej, oznacza pieczone mięso. A pieczone może być na różne sposoby. W Polsce chodzi nam najczęściej o döner kebap, czyli obracające się pieczone mięso – najczęściej drób, wołowinę lub baraninę – podawane w cienkim cieście durum lub picie, z warzywnymi dodatkami i sosem. Ale ponadto, w Turcji, Iranie czy krajach arabskich mówi się choćby o şiş kebabı – szaszłyku, czy Adana kebabı – przygotowywanym z mielonej baraniny. A to dopiero początek!


3

W Polsce jest ponad 25 000 barów z kebabem

Nie dziwne, że najbliższy znajdziesz, zazwyczaj, za rogiem, i to otwarty nawet do późnych godzin nocnych. Dlaczego tak właśnie jest? Po pierwsze, bo Polacy lubią kuchnię turecką. A po drugie – bo jego przygotowanie, choć wymaga wprawy, jest proste i trwa niewiele czasu.


4

W oryginalnym tureckim kebabie nie znajdziesz sosu

Tak, tak. Europejska wersja kebabu jest niczym mieszanka kilku rodzajów tego dania. Standardowy kebab ba ulicach Ankary, Stambułu czy Izmiru – ten w bułce czy w cieście – wewnątrz ma tylko soczyste mięso, pomidory, ogórki i cebulę. Skąd więc sos jogurtowy czy pikantny? Z drugiej wersji, podawanej na talerzu. Mowa o iskender kebab (ta wersja pochodzi z miasta Bursa). W niej plastry mięsa są serwowane wraz z nieśmiertelnymi pomidorami, ogórkiem i cebulą oraz dużą porcją naturalnego jogurtu, a czasem również właśnie sosu pomidorowego. Aha! I Turcy nie dodają do wewnątrz surówki z kapusty, to również nasz polski wynalazek. Frytki wewnątrz zaś dziwić nie powinny.


5

Najdroższy kebab świata kosztuje ponad 750 funtów

Skąd aż tak zawrotna cena? Jedna z londyńskich restauracji przygotowuje prawdziwy rarytas, wykorzystując łopatkę z mielonej jagnięciny, bawole pomidory, prawdziwy szafran, jadalne płatki platyny (sic!) i inne składniki z najwyższej półki. W efekcie powstaje prawdziwe dzieło sztuki i, jak się okazuje – są jego koneserzy. Pytanie, czy nad Wisłą też by się znaleźli?


6

Kebab ma wielu kuzynów

… bo niemal na całym świecie znajdziemy coś na kształt mięsa w bułce / cieście. Przykłady? Najbliżsi sąsiedzi to arabska shoarma i grecki gyros. Ta pierwsza jest podawana na talerzu, a w mieszance smaków pojawiają się też takie przyprawy, jak mięta czy cynamon – typowe dla krajów Maghrebu. Gyros zaś powstaje z wieprzowiny, na co prawdziwy kebab (który musi być halal) sobie nie pozwoli. Ale odpowiedniki znajdziemy również tysiące kilometrów dalej – meksykańskie tacos czy japońskie Yakitori prezentują się podobnie, choć smak jest z całą pewnością inny.



Aromatyczny, szybko przyrządzony i zawsze smaczny – taki właśnie jest kebab. Sprawdza się zarówno w lokalu, jak i jako jedzenie z dostawą. Łódź czy Warszawa – zamawiaj bez wahania i ciesz się orientalnym smakiem bez dalekich podróży!


źródła zdjęć: Własne

  1. Michalina Jaworska Michalina Jaworska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 12.03.2017

Komentarze