Jak zrobić zupę brzoskwiniową?

Mając do dyspozycji w swoich zapasach konserwowane brzoskwinie, możemy zrobić coś wykwintnego w smaku, a mianowicie zupę brzoskwiniową. Choć z nazwy będzie kojarzyć się, jako potrawa obiadowa, to raczej jest pysznym deserem, jedzonym na zimno lub na gorąco. Zupa brzoskwiniowa może być urozmaiceniem w starym menu albo niespodzianką dla gości. Prosta w wykonaniu i warta wypróbowania.

  • Duża puszka konserwowanych w syropie brzoskwiń (800 g) lub dwie puszki mniejsze.
  • Szklanka przegotowanej zimnej wody.
  • Pół szklanki słodkiego, białego wina.
  • 250 ml śmietanki kremówki.
  • Zamrożone kostki lodu z sokiem (można sobie wybrać dowolny, najlepszy w tym zestawieniu malinowy).
  • Cukier puder do doprawienia do smaku.
1

Z puszki wyciągamy brzoskwinie i jedną brzoskwinię kroimy w kostkę (będzie to element dekoracyjny naszej zupy).


2

Wszystkie pozostałe wkładamy do blendera, miksera i robimy brzoskwiniową miazgę. Do tego dodajemy pół szklanki przegotowanej, zimnej wody i dobrze mieszamy.


3

Pozostałą zalewę przelewamy do miski oraz całą zawartość zmiksowaną blenderem, nie zapominając o dodaniu wina słodkiego oraz śmietanki kremówki cały kubeczek. Wszystko mieszamy dokładnie i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


4

Gdy nadejdzie pora jedzenia to wyjmujemy zupę brzoskwiniową z lodówki. Przed zaserwowaniem gościom, mieszamy całość, próbując i ewentualnie doprawiając ją cukrem pudrem (według uznania).


5
źródło: http://www.flickr.com/photos/39975765@N05/5897608767/ źródło: http://www.flickr.com/photos/39975765@N05/5897608767/

Na koniec przelewamy do pucharków, na górę dajemy pokrojone brzoskwinie w kosteczkę i dajemy po 4 kostki z lodu o smaku malinowym. Jako dodatek i przekąskę, możemy podać do tego biszkopty.


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Wersja może być z malinami, zamiast pokrojonych brzoskwiń.

  • Na gorąco, zamiast lodu odrobinę samego soku malinowego, musimy podgrzać ją i wybornie smakuje z chałką.

  • Jako masa zmiksowana mogą to być różne owoce w puszce (do wyboru).

  • Zamiast kostek lodu, możemy podać po gałce lodów do środka.

  • Świetna na gorące i upalne dni.


Przeczytaj teraz:

  1. Ewa  Wilczek Ewa Wilczek

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 16.04.2012

Komentarze

Podobnie można wykorzystać inne owoce nie muszą to być tylko brzoskwinie. Jest pyszna tak na zimno.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 21:57:24

Można wypróbować:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 21:54:32

Na lato w sam raz. Smak też jest orzeźwiający, trochę kwaskowaty, po prostu pycha.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 12:27:28

genialne na lato

Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 11:38:07

Oczywiście, że mogą być różne dodatki. Może to być nie zupa a deser zmrożony. Smak jest superowy, jak sor.bet owocowy. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-12-11 18:18:42

Świetny pomysł, podejrzewam że wypróbuję nie tylko w lato ;) czy można podawać ją także z bitą śmietaną ?

Ostatnio zmieniony: 2012-12-11 13:58:54

Ten deser w formie zupy jest super na lato, gdy nie chce się stać przy garnkach i gorącym piecu. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-05-29 20:38:16

Świetny przepis! Nigdy o czymś takim nie słyszałem, muszę spróbować.Porada jak najbardziej na plus.

Ostatnio zmieniony: 2012-05-29 19:59:53

Smak jest genialny, bo podkreślony śmietanką. Warto spróbować. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-04-19 20:34:54


Ostatnio zmieniony: 2012-04-18 21:48:05

Brzmi ciekawi.Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-04-18 21:47:40