Jak zrobić zapiekankę ze szpinakiem?

Podaję przepis na bardzo smaczną i łatwą zapiekankę ze szpinakiem. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz na stale zagościła w naszym domowym menu. Tak podany szpinak świetnie smakuje.

  • Składniki na zapiekanke:
  • 0,5 kg makaronu świderki, kolanka lub wstążki
  • 0,5 kg szpinaku mrożonego
  • kostka rosołowa drobiowa
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej smietany 18%
  • ząbek czosnku
  • olej
  • szczypta pieprzu do smaku
  • kilka plasterków dowolnego sera żółtego( może być topiony gotowy w plasterkach), tyle aby zakryły całą zapiekankę
1
Ugotowany makaron w naczyniu żaroodpornym:) Ugotowany makaron w naczyniu żaroodpornym:)

Gotujemy makaron. Makaron do zapiekanki powinien byc grubszy, np świderki lub kolanka. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego.


2
Makaron ze szpinakiem:) Makaron ze szpinakiem:)

Przygotowujemy szpinak. Na rozgrzaną patelnię dajemy olej, a nastepnie zamrożony szpinak. Uważajmy , bo pryska! Czekamy, aż szpinak sie rozmrozi i dodajemy drobiową kostkę rosołową i roztarty ząbek czosnku. Mieszamy, aż kostka się rozpuści. W kubku mieszamy 1 jajko i 2 łyżki kwaśnej śmietany. Wlewamy jajka ze śmietaną do szpinaku i chwilę mieszamy na wolnym ogniu. Doprawiamy delikatnie pieprzem.


3
Na szpinak nakładamy dowolny ser:) Zapiekamy:) Na szpinak nakładamy dowolny ser:) Zapiekamy:)

Na makaron wykładamy szpinak i rozprowadzamy równomiernie. Na szpinak kładziemy plasterki sera żółtego.
Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika (180 stopni), aż ser się zrumieni. Smacznego.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. agnieszka smoła agnieszka smoła

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 03.03.2013

Komentarze

fajny przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-04-13 16:45:59

Gwarantuję,że pycha. Polecam spróbować.

Ostatnio zmieniony: 2013-03-09 14:08:46

musi być pyszne

Ostatnio zmieniony: 2013-03-08 19:22:24

hmm ciekawe jak to smakuje...:-)

Ostatnio zmieniony: 2013-03-08 17:39:48