Jak zrobić zapiekane ziemniaki z boczkiem?

To propozycja dla zapracowanych i nie mających czasu na wyszukane jedzenie. Ziemniaki z boczkiem, a do tego zapiekane w piekarniku, niezwykle, szybkie w przygotowaniu oraz ze wspaniałym smakiem. Zwykle ziemniaki zamieniają się w coś wyjątkowego.

  • Ziemniaki na jedną osobę 3-4 średniej wielkości.
  • Boczek w plastrach lub bekon oraz ser żółty.
  • Olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego lub blachy.
  • Przyprawy, sól, pieprz.
  • Folia aluminiowa.
  • Na ziemniaki cebulka zielona lub szczypiorek.
1

Ziemniaki z boczkiem mogą być traktowane, jako główne danie lub też przystawka do konkretnego dania. Same smakują niesamowicie i chętnie każdy je skosztuje.


2

Obieramy surowe ziemniaki. Na porcję wyjdzie 3 do 4 sztuk.


3

Następnie staramy się naciąć wzdłuż ziemniaka rowki, które będą wykorzystane do zapełnienia. Nie tniemy ich do końca tylko tak, aby ziemniaki otworzyły się. Można też zawinąć wokół ziemniaka plastrami boczku lub bekonu, zamiast nacinać.


4

Na przygotowanej folii lejemy troszkę oleju tak, aby podczas pieczenia, ziemniaki z boczkiem nie przywierały i każdy z osobna zawijamy. Do rowków wkładamy pokrojony w paski boczek lub bekon.


5

Przyprawiamy swoimi ziołami według własnego uznania, solimy oraz dodajemy do środka każdego ziemniaka ser żółty lub możemy go zetrzeć na tarce. Im więcej, tym pyszniejszy.


6

Na koniec ziemniaki z boczkiem i innymi dodatkami wkładamy do piekarnika na 180 stopni, kontrolując, czy nie przypalają się. Pieczemy do uzyskania miękkości ziemniaków około 15-30 minut.


7
http://www.flickr.com/photos/tuba/40739008/sizes/m/in/photostream/ http://www.flickr.com/photos/tuba/40739008/sizes/m/in/photostream/

Po wyjęciu z piekarnika ziemniaki z boczkiem będą zarumienione i pięknie będą pachnieć. Dla zdrowia i dekoracji możemy je posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem. Do tego przepyszna maślanka obowiązkowo.


8

Uwagi i spostrzeżenia

  • Dodatki to majonez lub sos pomidorowy albo czosnkowy.


Przeczytaj teraz:

  1. Ewa  Wilczek Ewa Wilczek

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 08.10.2012

Komentarze

Czosnek i boczek, to moje dwie słabości, dlatego polecam.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 21:02:10

Nie wątpię:)uwielbiam takie ziemniaczki:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:14:57

Jest pyszne zapewniam.

Ostatnio zmieniony: 2013-01-21 21:42:32

na pewno spróbuję

Ostatnio zmieniony: 2013-01-21 19:33:14

Boczek to rewelacja w smaku, a do tego ziemniaczki pycha, zupełnie inny smak, niż tradycyjne ziemniaki.

Ostatnio zmieniony: 2012-11-29 22:13:35

nigdy nie robiłam takich ziemniaków ale chętnie spróbuję

Ostatnio zmieniony: 2012-11-29 20:23:28

Boczek ma bardzo intensywny smak, ale właśnie on nadaje każdej potrawie ten wyborny smak. Pozdrawiam gliwicka i smacznego.

Ostatnio zmieniony: 2012-10-26 21:15:36

Uwielbiamy takie ziemniaczki, ten chrupiący boczuś i zozpływający się serek, mniam mniam :)

Ostatnio zmieniony: 2012-10-26 14:47:31

Ma Pani ciekawe porady...Chętnie skorzystam::)

Ostatnio zmieniony: 2012-10-17 17:22:04

Ja uwielbiam boczek, ziemniaki z tym dodatkiem są po prostu genialne. Poza tym zwykłe ziemniaki stają się niezwykłe. Pozdrawiam gliwicka

Ostatnio zmieniony: 2012-10-13 15:19:44

Uwielbiam pieczone ziemniaki i w ogole dania z ziemniakow a te brzmi bardzo dobrze i mysle ze skorzystam :)

Ostatnio zmieniony: 2012-10-12 21:26:37