Jak zrobić wino z jeżyn?

Uwielbiam jeżyny. Pierogi z jeżynami mojej cioci zawsze były daniem pożądanym, gdy ją odwiedzałam. Niedawno spotkałam się jednak z winem jeżynowym. Nie spodziewałam się, że będzie, aż takie smaczne. Czym prędzej poprosiłam o przepis i dodaję go z nadzieją, że i wam ono posmakuje.

  • Składniki potrzebne do wykonania wina:
  • 3,3 kg cukru
  • 4 l wody
  • 7 kg jeżyn
  • szklanka mocnej czarnej herbaty
  • drożdże do wina czerwonego
1

Najpierw należy zebrać jeżyny i obrać je z szypułek.


2

Następnie tak przygotowane owoce należy zagotować w wodzie z cukrem w takich ilościach jakie są podane w przepisie.


3

Po zagotowaniu wszystko należy ostudzić i wlać do gąsiora bez przecedzania. Uzupełniamy to resztą roztworu wody z cukrem( Jeśli taka pozostała. Wszystko bowiem ma być wykorzystane).


4

Do wszystkiego dolewamy wystudzoną herbatę. Ostatnim krokiem jest dodanie drożdży i ewentualnej pożywki jeśli jest taka potrzeba. Wino odstawiamy na 7 do 8 tygodni po czym je zlewamy.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Ewelina ZachEwelina Zach

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 04.03.2011

    Komentarze

    super porada

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-25 15:10:35

    Nie robiłam takiego wypróbuję:)

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 18:20:27

    Brzmi smakowicie. Co prawda w mojej rodzinie to dziadek jest specjalistą od wina ale przyjdzie czas, kiedy będzie trzeba go zastąpić :)

    Ostatnio zmieniony: 2011-11-05 20:58:01

    Mam ulubione takie słodkie winko chyba nazywa się wildwine z etykietką właśnie jeżyn i owoców leśnych. Jednak swój roboty domowej jest nieporównywalny. Na pewno nie umywa się do ten kupny do domowego. Pozdrawiam.

    Ostatnio zmieniony: 2011-10-14 18:47:38

    <ok>

    Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 19:31:36

    Oj pychota to winko, bo znam. Mam wujka, który genialnie, co roku robi takie winko.

    Ostatnio zmieniony: 2011-03-07 19:28:37

    Proste i pyszne ;-)

    Ostatnio zmieniony: 2011-03-07 16:40:51

    Bardzo proste,musze wypróbować.

    Ostatnio zmieniony: 2011-03-07 14:59:25

    Cieszę się, że przepis Wam się podoba. Wypróbowany już był wychodzi pyszny ;-)

    Ostatnio zmieniony: 2011-03-07 10:18:35

    Kiedyś robiłem coś podobnego tylko bez tej herbaty, no i troszkę podlałem spirytusem, żeby lepiej kopało.

    Ostatnio zmieniony: 2011-03-06 21:17:55

    Miałem okazje degustować. bardzo dobre winko :D

    Ostatnio zmieniony: 2011-03-06 11:04:36