Jak zrobić szybko pyszny sos z mięsa z wczoraj?

Nikt nie lubi, kiedy zostają resztki z obiadu z dnia poprzedniego. Jeśli masz właśnie taki problem, możesz z powodzeniem wykorzystać pozostające mięso z obiadu, aby zrobić pyszny sos, którego gotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut.

  • - ok 3/4 dużego kubka śmietany - procentowość obojętna
  • - 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • - mięso z wczoraj
  • - 2 łyżeczki vegety
  • - pół łyżeczki słodkiej papryki
  • - łyżeczka ziół prowansalskich
  • - szczypta curry
  • - 2 ząbki czosnku
  • - woda
  • - odrobina oleju
  • - mieszadełko, miseczka, garnek
1

Pokrój mięso, które zostało z wczoraj, na małe kawałki.
Jeśli wykorzystujesz mięso z rosołu, obierz kurczaka z kości.


2

Do miseczki wlej 3/4 dużego kubka śmietany (procentowość dowolna).


3

Dosyp 3 płaskie łyżki mąki pszennej i wymieszaj mieszadełkiem.


4

Dosyp dwie łyżeczki vegety.


5

Wsyp pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki i wymieszaj wszystko mieszadełkiem.


6

Dosyp łyżeczkę ziół prowansalskich i szczyptę przyprawy curry - wymieszaj.


7

Obierz dwa ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę - wymieszaj.


8

W niewielkim garnku rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć mięso i delikatnie podgrzej je.


9

Wlej do mięsa sos z miseczki i wymieszaj.


10

Dolej około pół szklanki wody i wymieszaj porządnie.
Trzymaj na ogniu do zagotowania.
Jeśli sos jest zbyt gęsty lub przywiera do dna - dolej wody.


11

Zagotowany sos nałóż na talerz i podaj :)
Gotowe.
Smacznego :)


12

Uwagi i spostrzeżenia

  • W czasie gotowania sos będzie gęstniał ze względu na zawartą w nim mąkę - miej więc przygotowaną odrobinę wody, aby dolać ją do sosu.

  • Można zrezygnować z mąki w przepisie, należy jednak pamiętać, że wówczas sos nie będzie tak gęsty oraz będzie go znacznie mniej.

  • W razie rezygnacji z mąki w przepisie, dolanie wody nie jest konieczne.


Przeczytaj teraz:

  1. Aga Łukasik

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 18.10.2010

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-25 15:31:44

Interesujące:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:40:10

Interesujące:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:40:03