Jak zrobić swojską kapustę kiszoną w słoikach?

Tak zrobiona kapusta to dopiero prawdziwa kapusta kiszona, bez żadnych konserwantów i przyspieszaczy. Bigos, jak również surówka z mojej kapusty smakują wyśmienicie.

  • 4 kg poszatkowanej białej kapusty
  • 600 g świeżej marchwi
  • 2 łyżka soli kamiennej (ok. 60 g)
  • słoiki na gumę i sprężynę
1

Kapustę poszatkuj używając specjalnego noża. Można również ją pokroić zwykłym nożem


2

Marchew obierz ze skórki, wypłucz i potrzyj na tarce o dużych oczkach


3

Do poszatkowanej kapusty dodaj potartą marchew oraz sól.


4

Wszystko razem wymieszaj i mocno ugniataj rękami, aż kapusta lekko siądzie i puści sok


5

Tak wyciśniętą kapustę stopniowo wkładaj do słoika i mocno ugniataj rękami, aż będzie wylewał się sok.


6

Słoik napełniony kapustą trzeba oczyścić, szczególnie jego rant.


7

Dokładnie ułóż gumę na rancie słoika.


8

Na gumę połóż przykrywkę i zaciśnij sprężyną.


9

Dla porównania przyniosłam słoik z kapustą kiszoną z ubiegłego roku - ten po lewej, natomiast po prawej to kapusta zrobiona w dniu dzisiejszym.


10

Uwagi i spostrzeżenia

  • Kapusta w słoiku musi być mocno ubita.

  • Jeden dzień słoiki z kapustą trzymać w ciepłym miejscu, np. w kuchni.

  • Przechowywać w chłodnym miejscu - spiżarni, piwnicy.


Przeczytaj teraz:

  1. Ewa MiastkowskaEwa Miastkowska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 29.09.2010

    Komentarze

    Super porada, spróbuje:) Pozdrawiam

    Ostatnio zmieniony: 2012-11-10 13:53:00

    najlepsza kapusta jest z kamionki:)ale ta ze słoika nie gorsza

    Ostatnio zmieniony: 2012-06-05 11:18:52

    Domowe kiszonki są najlepsze ! Pozdrawiam

    Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 09:07:47

    Super porada. Muszę spróbować.

    Ostatnio zmieniony: 2010-09-30 14:51:13