Jak zrobić sos śmietanowy? ?

Sos śmietanowy wymyśliłam przypadkiem gotując jak co dzień obiad wyszedł mi super a domownicy za jadali się że aż im się uszy trzęsły:) dzisiaj wiem że można go podawać ze wszystkim i do wszystkiego najlepiej smakuje z kluskami śląskimi;)

  • 1 cebula, czosnek- pół pałki, wegeta, pieprz, 5 łyżek śmietany różowej 18%, 1 łyżka mąki, margaryna mleczna (osobiście dla mnie dobra) może być każda tylko do smażenia
1

Przygotowujemy naczynie może to być gęsiarka (garnek, rondel) najlepiej w takim.


2

Do rozgrzanego naczynia dajemy tłuszcz margarynę do smażenia siekamy cebulę na drobno i nie płaczemy:) tak samo czosnek( może być granulowany) wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na całym ogniu uważamy żeby nic się nie przypaliło, bo czasem tak lubi:)
Kiedy cebulka z tłuszczem smaży się dodajemy do niej mąkę i dalej smażymy w trakcie tych czynności wlewamy też wody przegotowanej z czajnika ile chcemy to zależy ile sosu chcemy uzyskać, mieszamy szybko, żeby nie utworzyły się grudki.
Przyprawiamy do smaku.


3

Gdy nasz sos jest jeszcze na ogniu dodajemy śmietanę i mieszamy żeby się rozpuściła, gdy się za gotuje cały sos tj gotowy

Smacznego!


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • znika szybko z talerza


Przeczytaj teraz:

  1. Autor Zaradni.pl

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 18.11.2011

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-04 22:02:20