Jak zrobić smaczne dewolaje z grzybami?

Spodziewasz się gości, nie wiesz co zrobić na obiad? Zrób dewolaje. Wykonanie ich nie powinno Ci przysporzyć żadnych trudności. No to do dzieła...

  • Cała pierś kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 50 g sera
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
1

Przygotuj farsz do dewolajów.
Pokrój w drobną kostkę cebulę i pieczarki.


2

Podsmaż lekko cebulę, dodaj pokrojone pieczarki, przypraw solą i pieprzem. Duś tak długo, aż woda odparuje, następnie dodaj potarty ser i wszystko razem zamieszaj, aby składniki się połączyły.


3

Wypłucz piersi drobiowe i lekko osusz. Każdą połówkę piersi podziel na trzy płaty - najpierw odetnij polędwiczkę, a następnie na płasko przetnij pierś, tak żeby powstały dwa płaty.
Z dwóch połówek piersi powinno powstać 6 płatów, oczywiście jeżeli pierś jest duża i polędwiczka nie jest źle przycięta. Płaty powinny być względnie kształtne i bez dziur.


4

Rozbij płaty tłuczkiem na cienkie kotleciki, posyp pieprzem i solą.


5

Na rozbite i doprawione płaty nałóż farsz.


6

Zwiń dewolaje, obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.


7

Na wolnym ogniu usmaż dewolaje na złoty kolor.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Ewa Miastkowska Ewa Miastkowska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 18.09.2010

Komentarze

sie biore do roboty

Ostatnio zmieniony: 2013-05-30 21:52:35

mniam, dobry przepis!

Ostatnio zmieniony: 2013-02-28 17:12:02

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:16:00

Ciekawe:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:23:16

Robię dewolaje bardzo podobnie. Są przepyszne.

Ostatnio zmieniony: 2010-11-02 20:10:12

Ciekawy i dosyć prosty przepisa. Zamierzam go wypróbować w najbliższym czasie :)

Ostatnio zmieniony: 2010-09-28 17:38:19