Jak zrobić skrzydełka w zalewie octowej?

Skrzydełka z kurczaka w zalewie octowej to smaczna przekąska. Mogą stać w lodówce nawet tydzień czasu.

  • 2 kg skrzydełek, vegeta, jajka, bułka tarta, olej
  • ZALEWA: 6 szklanek wody, 1 szklanka octu, 5 łyżek ketchupu, 3 łyżki soli, 5 łyżek cukru, 2 cebule, liść laurowy, ziele angielskie
1
Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa

Z umytych skrzydełek odciąć lotki (ich nie używamy), przekroić na pół i ugotować w rosołku lub w Vegecie.


2

Ostudzić i panierować w jajku i bułce tartej.


3

Obsmażyć na oleju i przełożyć do wysokiego naczynia.


4

Zagotować zalewę wraz z cebulą pokrojoną w półplasterki.


5

Skrzydełka zalać gorącym wywarem.


6

Pozostawić na około 24 godziny i gotowe.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
  1. Kamila Siemiątkowska Kamila Siemiątkowska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 11.02.2013

Komentarze

Ciekawe, jadłam rybę panierowaną w marynacie ale myślę, że mięsko z kurczaka będzie jeszcze lepsze. Trzeba spróbować :)

Ostatnio zmieniony: 2013-04-28 16:33:57

Lubię takie przekąski. Ale nie jest możliwe by stały u mnie w lodówce dzień, o tygodniu nie wspomnę.

Ostatnio zmieniony: 2013-04-17 13:14:20

ciekawe

Ostatnio zmieniony: 2013-04-11 20:27:19

Nigdy z taką marynatą się nie spotkałam:)nie odważyłabym się jej zrobić:)ocet do marynaty nie dla mnie:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 14:38:03

skorzystam..

Ostatnio zmieniony: 2013-02-13 16:56:46

super przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-02-13 15:47:24

Bardziej powiedziałabym, że na pikantnie wychodzą ;)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-13 11:39:54

Pyszne muszą być, ale nie są kwaśne?

Ostatnio zmieniony: 2013-02-13 08:42:14