Jak zrobić salceson - pyszne ciasto na zimno z galaretką?

Tych, którzy na słowo salceson reagują niekoniecznie pozytywnie, od razu uspokajam - nie chodzi tu o ciasto wykonane z różnych, często tłustych kawałków mięsa. Do przygotowania salcesonu na zimno użyjemy wyłącznie słodkości, jednocześnie wcale się przy tym specjalnie nie trudząc. A efekt? Słodkie chwile przyjemności.

  • 3 opakowania galaretki (np. czerwona, żółta i zielona),
  • 500ml śmietanki 30% do deserów,
  • 7 łyżek stołowych żelatyny,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody (niepełna),
  • Opakowanie cukru waniliowego.
1
Salceson- ciasto na zimno z galaretką.Salceson- ciasto na zimno z galaretką.

Po pierwsze, osobno przygotowujemy minimum trzy galaretki, o dowolnych smakach. Warto jednak, by miały one różne kolory, by ciasto z miejsca przyciągało swoim wyglądem. Kiedy galaretki przestygną, należy je pokroić i przełożyć do formy wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową.


2
Salceson- ciasto na zimno z galaretką.Salceson- ciasto na zimno z galaretką.

Gotujemy słodką zalewę, używając do tego szklanki mleka, pół szklanki cukru i dwóch łyżeczek cukru waniliowego. Ostudzamy całość, aby nie była gorąca.


3
Salceson- ciasto na zimno z galaretką.Salceson- ciasto na zimno z galaretką.

Następnie potrzebujemy czegoś, co sklei wszystkie składniki. Gotując, mieszamy niepełną szklankę wody z żelatyną (ok. 7 łyżek stołowych). Jak poprzednio - całość studzimy.


4
Salceson- ciasto na zimno z galaretką.Salceson- ciasto na zimno z galaretką.

Kiedy nasze poprzednie mieszanki ostygły, wlewamy je do jednej miski razem z dużym opakowaniem (500 ml) śmietanki 30%. Mieszając zdecydowanymi ruchami, nie dopuszczając do zastygnięcia, łączymy zalewę z galaretkami rozłożonymi w formie.


5
Salceson- ciasto na zimno z galaretką.Salceson- ciasto na zimno z galaretką.

Ciasto musi zastygnąć, odstawiamy je więc do lodówki na parę godzin. Później pozostaje już tylko degustacja. Smacznego!


Przeczytaj teraz:

  1. Marcin TrzosMarcin Trzos

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 06.02.2011

    Komentarze

    Wygląda super:)

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 18:58:51

    Pychota

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 13:55:34

    Warto spróbować

    Ostatnio zmieniony: 2013-01-18 20:09:40

    ale fajnie wygląda ciekawe jak smakuje

    Ostatnio zmieniony: 2012-11-11 16:21:32

    Bardzo apetycznie ten deser wgląda, trzeba go spróbować :)

    Ostatnio zmieniony: 2012-09-05 18:28:23

    Zapowiada się smacznie, więc spróbuję:) Na upały świetne.

    Ostatnio zmieniony: 2012-06-24 21:50:56

    Pamiętam ten serniczek na zimno z dzieciństwa ;)
    Jest tani i naprawdę pyszny! :)

    Ostatnio zmieniony: 2012-02-17 12:47:36

    Naprawdę dobre. Jak ktoś lubi baaardzo słodkie może dać więcej cukru lub mniej jak ktoś nie lubi ;) Przepyszne i Tanie ogólny koszt to (w zaokrągleniu) to... 15zł na całą blachę . a cała rodzia sie naje naprawdę Jest Super.

    Ostatnio zmieniony: 2011-12-25 16:04:14

    powiem tyle, na prawdę jest pyszne, nie pamiętam dokładnie ile kosztowało, ale nie było jakieś straszliwie drogie :-)

    Ostatnio zmieniony: 2011-12-16 10:43:19

    Jaki jest koszt zrobienia tego ciacha?

    Ostatnio zmieniony: 2011-12-15 15:26:28

    A jest konieczność gotowania tego mleka? :)

    Ostatnio zmieniony: 2011-08-03 10:45:50

    Pyszności :-) Jadłam już coś takiego i muszę przyznać ,że doznania smakowe były niesamowite :)

    Ostatnio zmieniony: 2011-02-19 13:25:29

    >@gliwicka:
    >Bardzo oryginalne ciacho:). Skąd tak dobrze znasz się na przepisach kulinarnych? Pełne uznanie:)
    >
    Gotuję od dziecka. Co jednak najważniejsze, gotowanie sprawia mi ogromną przyjemność. (Marcin Trzos)

    Ostatnio zmieniony: 2011-02-19 11:25:35

    Bardzo oryginalne ciacho:). Skąd tak dobrze znasz się na przepisach kulinarnych? Pełne uznanie:)

    Ostatnio zmieniony: 2011-02-07 21:27:54

    Mniam, pycha :)

    Ostatnio zmieniony: 2011-02-07 16:17:39