Jak zrobić roladę szpinakową z łososiem?

Rolada szpinakowa to pyszny i estetyczny kąsek. Jej obecność na stole wzbudza zainteresowanie gości. Śmiało można podać ją jako przystawkę na przyjęciu.

  • 1 op. mrożonego szpinaku
  • łyżeczka masła
  • 4 jajka
  • 2 puszyste twarożki śmietankowe lub chrzanowe
  • 20 dag łososia w plastrach
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1
Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa

Podsmażamy szpinak na maśle doprawiając do smaku solą pieprzem i czosnkiem. Z białek ubijamy sztywną pianę, a odparowaną i ostudzoną masę szpinakową miksujemy z żółtkami. Pianę łączymy z masą szpinakową delikatnie mieszając. Pieczemy na niedużej blasze (23x38) wyłożonej papierem w temperaturze 190 stopni przez 15 min.


2

Ostudzone ciasto szpinakowe smarujemy twarożkiem.


3

Układamy plastry łososia na całej powierzchni.


4

Zwijamy roladę i ciasno zawijamy w folię spożywczą.


5
rolada szpinakowa rolada szpinakowa

Wstawiamy roladę na kilka godzin do lodówki i gotowe.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
  1. Kamila Siemiątkowska Kamila Siemiątkowska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 16.06.2013

Komentarze

super przepis
Wygląda bardzo atrakcyjnie :)

Ostatnio zmieniony: 2013-06-24 16:17:24

Pyszne:)

Ostatnio zmieniony: 2013-06-23 21:50:53