Jak zrobić risotto, które wszyscy pokochają?

Szukasz pomysłu na proste, ale bardzo efektowne danie? Proponuję wykonanie pysznego risotto, które podbije serce nawet najbardziej wymagającego gościa. Megaporcja!

  • 6 dowolnych papryk
  • mała cebulka
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 4 woreczki ryżu
  • 2 pomidory
  • łyżeczka vegety
  • łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • odrobinę curry
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki oleju
1

Najłatwiejszy sposób na ugotowanie risotto to przygotowanie wcześniej wszystkich potrzebnych składników.
Będziesz potrzebować 3 sporych misek i 3 palników jednocześnie.
Jedna miska będzie na mięso (nie musi być bardzo duża).
Druga będzie na paprykę (powinna być spora).
Trzecia będzie na produkt końcowy i powinna być największa.


2

Umyj i pokrój w drobną kostkę piersi z kurczaka.
Wrzuć kostki do jednej z misek.


3

Do kurczaka wsyp łyżeczkę vegety, łyżeczkę ziół prowansalskich lub oregano, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki czosnku granulowanego i odrobinę curry.
Mięso do risotto powinno być mocno ostre, nawet zbyt ostre - w połączeniu z innymi składnikami ostrość zniknie.
Przyprawione mięso wymieszaj i odstaw na jakiś czas.


4

Papryki i cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
Wrzuć je razem do sporej miski.


5

Nastaw wodę do gotowania ryżu i wsyp do niej łyżeczkę soli.
Zaraz po nastawieniu wody rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i smaż mięso.
Jeśli by się przypalało, podlej je wodą.
Smaż do momentu wyparowania prawie całej wody.


6

Czekając, aż woda zacznie się gotować, sparz pomidory i obierz je ze skórki.


7

Pokrój pomidory dość drobno i wrzuć je do największej miski.


8

Jak tylko woda zacznie się gotować, roztop w woku lub dużym garnku łyżeczkę masła.


9

Wrzuć na masło paprykę z cebulką i duś pod przykryciem często mieszając.
Możesz odrobinę posolić.


10

Kiedy ryż będzie gotowy, odcedź go i wrzuć do miski z pomidorami - całość wymieszaj.


11

Do ryżu z pomidorami wrzuć duszoną paprykę i również wymieszaj.


12

Na sam koniec dorzuć do całości kurczaka i również wymieszaj.


13

Danie gotowe, można podawać:)
Smacznego.


14

Uwagi i spostrzeżenia

  • Jeśli nie potrafisz obsługiwać 3 palników naraz, możesz wszystko przygotować osobno zamiast mieszać całość w misce, użyć garnka podgrzewając danie od razu.

  • W przepisie momenty stawiania poszczególnych rzeczy na gaz są wyliczone tak, aby wszystkie składniki były gotowe w tym samym czasie. Czasu tego nie trzeba przestrzegać.

  • Paprykę powinno się jak najczęściej mieszać podczas duszenia. Przykrycie jej ma spowodować wydzielenie soku, dzięki któremu zmięknie. Papryka bez mieszania udusi się nierówno - na dole będzie zbyt miękka, a na górze zbyt twarda.

  • Czasem przy duszeniu papryki wydzieli się zbyt dużo soku, należy go wówczas odlać.

  • Gotowa papryka nie powinna być zbyt miękka. Odchodzenie od niej skórki jest niedopuszczalne.

  • Staraj się wybierać ryż, który gotuje się 20 minut (przy czym gotuj go nieco krócej). Czas kiedy ryż się gotuje, wystarcza aby ugotować pozostałe składniki.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
  1. Aga Łukasik

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
    1. 27.11.2010

    Komentarze

    Dobra porada:)

    Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 11:23:04

    Wygląda apetycznie i niewątpliwie tak smakuje :)

    Ostatnio zmieniony: 2010-11-28 12:31:43