Jak zrobić rewelacyjne ogórki małosolne?

Ogórki małosolne to hit kulinarny, do którego nikogo nie trzeba przekonywać. Trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować, by smakowały wprost rewelacyjnie!

  • 2 kg ogórków, sól, kawałek korzenia chrzanu, kwitnący koper, kilka ząbków czosnku, woda
1

Kup niewielkie ogórki - na 3 litrowy słój potrzeba ich ok. 2 kg. Do tego świeży korzeń chrzanu, czosnek i koper - koniecznie z kwiatostanami. Porządnie umyj ogórki i koper; chrzan oraz czosnek obierz i umyj.
Słój i nakrętkę umyj i wyparz.
Nakładaj ogórki do słoja - ustawiaj je pionowo i dość ściśle - uważając, by nie uszkodzić ich skórki.


2

Do słoja wciśnij pokrojony w słupki korzeń chrzanu (im dasz go więcej, tym małosolne będą ostrzejsze w smaku), 3-4 ząbki czosnku i koper. Możesz poeksperymentować ze smakiem i dodać też liście porzeczki albo suszony lub świeży estragon, albo gorczycę.


3

Przygotuj zalewę: przegotowaną wodę wymieszaj z solą (3 średnio czubate łyżki soli na 2,5 litra wody). Lekko ciepłą zalewą zalej ogórki tak, by żaden z nich nie wystawał ponad powierzchnię płynu. Zakręć słój, odstaw go w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce. I czekaj - po 2 dniach kiszenia możesz próbować Twoje pyszne małosolne, które z każdym dniem będą bardziej przekiszone.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Uważaj, by ogórki nie były zwiędnięte lub przesuszone - podczas kiszenia zrobią się dziurawe w środku. Dobrze je umyj - inaczej do zakwasu moa przyplątać się bakterie wytwarzające śluzy i obniżyć walory smakowo-estetyczne małosolnych.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
  1. Katarzyna Kozik

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 22.07.2009

Komentarze

Świetny przepis:)też takie robię:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:01:14

super

Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 10:51:02

Nie chcę sie wymądrzać ale ja dodaję jeszcze ząbek czosnku. Może to fanaberia, a może kwestia gustu. W końcu nie każdemu leży czosnek. Wkrótce zamieszczę przepis na ogórki kiszone i inne przetwory, więc zapraszam. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2013-01-30 22:50:45

Jeszcze wódka do tego i jest komplet;)

Ostatnio zmieniony: 2013-01-14 19:05:01

Ja znam trochę inny sposób, ale bardzo podobny! Przed dwoma godzinami napiasałam go jako porada.

Ostatnio zmieniony: 2012-07-13 20:40:01

Fajny przepis.

Ostatnio zmieniony: 2012-07-12 09:09:50

:)

Ostatnio zmieniony: 2012-06-07 17:39:44

pychota

Ostatnio zmieniony: 2012-06-07 11:29:39

bardzo apetyczny przepis.napewno go wyprubuje.

Ostatnio zmieniony: 2012-06-04 10:28:38

aż mi ślinka cieknie

Ostatnio zmieniony: 2011-08-11 14:45:13

Mniam,,,uwielbiam małosolne....

Ostatnio zmieniony: 2011-06-09 18:42:29

nie ma jak ogórek małosolny:)

Ostatnio zmieniony: 2011-05-11 12:35:15

Świetny sposób:) lepszy od mojego:)

Ostatnio zmieniony: 2010-12-30 16:54:24

Ja robię w butelkach plastikowych 5 l. Wychodzą co roku. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2010-12-06 18:11:46

A i jeszcze jedno. To, że ogórki szybko robią się puste w środku może wynikać z przenawożenia azotem. Dlatego najpyszniejsze są z własnego ogrodu.

Ostatnio zmieniony: 2010-08-29 11:55:08

Jeśli chcecie dłużej przechowywać ogórki, to proponuję dodać trochę liści dębu i wiśni. Jeśli potrzebujecie ogórków małosolnych już po kilkunastu godzinach, to zalewamy je gorącą wodą, a czubki ogórków obcinamy zanim włożymy do słoja.

Ostatnio zmieniony: 2010-08-29 11:53:30

Ogórki małosolne mają ten plus, że nie trzeba ich długo kisić w przeciwieństwie do zwykłych kiszonych.
Ja osobiście najbardziej preferuje te małe ogóreczki do zakiszenia z tego względu, że stają się najbardziej chrupiące i smaczne :) Niestety czasem to od samych ogórków zależy ich końcowy smak, dlatego jeśli za pierwszym razem Ci nie wyszło, warto spróbować ponownie.

Ostatnio zmieniony: 2010-08-06 21:47:50

Od kilku lat robie ogórki wg przepisów znajomych - zawsze wychodziły dziurawe i to juz po kilku dniach - czyli troche dłuzej niz małosolne - znaczy nigdy nie miałem do końca takich jak kiedys w domu[patrz: babcine] - tym razem są jak z PEWEXU :) Wszyscy mówili o wodzie z kranu - a tu patrz niespodzianka:) PRZEGOTOWANA:)) Dzięki za poradę:)...dlaczego to było takie proste - a tyle mądrych głów podpowiadało mi głupoty...?polecam naukę!!! ms

Ostatnio zmieniony: 2010-07-12 20:25:29

Od kilku lat robie ogórki wg przepisów znajomych - zawsze wychodziły dziurawe i to juz po kilku dniach - czyli troche dłuzej niz małosolne - znaczy nigdy nie miałem do końca takich jak kiedys w domu[patrz: babcine] - tym razem są jak z PEWEXU :) Wszyscy mówili o wodzie z kranu - a tu patrz niespodzianka:) PRZEGOTOWANA:)) Dzięki za poradę:)ms

Ostatnio zmieniony: 2010-07-12 20:22:10

Lepsze są ogórki z własnego ogrodu, ale o te czasem trudno :-)
Uwielbiam małosolne, wczoraj jadłam u sąsiadki :-)

Ostatnio zmieniony: 2010-07-09 19:20:06

Pyszne ogóreczki:-)
Uwielbiam ogórki małosolne:)
Bardzo przydatna porada , w szczególności dla wszystkich kulinarnych laików :)