Jak zrobić pyszny żurek Wielkanocny?

W Wielkanoc podstawą świątecznego obiadu jest żurek.

1

Składniki na 6 osób:
- 30 dag wędzonego boczku
- kość wędzona
- 6 białych kiełbas
- 6 jajek
- 15 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 4 ziemniaki
- majeranek
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 kulek pieprzu
- sól
- pieprz
- 0,5 l zakwasu na żur
- opcjonalnie: woda z gotowanej do śniadania kiełbasy


2

Grzyby myjemy i moczymy w wodzie na około 2 godziny. Następnie kroimy je w paski.
Połowę boczku i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż cebula się zeszkli.
Jeśli robiliśmy do śniadania białą kiełbasę wg mojego przepisu http://www.zaradni.pl/porada/6383,jak_przygotowac_wysmienita_biala_kielbase_na_wielkanoc
mamy już ugotowaną kiełbasę i aromatyczną wodę na pyszny żurek.


3

Wkładamy do dużego garnka kość oraz boczek, przysmażoną cebulkę z boczkiem, oraz grzyby razem z wodą w której się moczyły.
Dodajemy umyte i obrane warzywa (bez ziemniaków), oraz przyprawy (bez majeranku) i zalewamy wodą.
Gotujemy na wolnym ogniu około godzinę, a następnie dodajemy majeranek, surową białą kiełbasę, oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze 20 minut. Dolewamy zakwas, zagotowujemy.
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.


Przeczytaj teraz:

  1. Dominika Raźniewska

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 01.04.2011

Komentarze

ciekawy przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-01-30 08:58:39

Grzyby, ziemniaki to już taka bardziej zalewajka niż żurek.

Ostatnio zmieniony: 2012-10-16 11:55:47

Uwielbiam żurek.

Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 14:15:12

Polecam mój najnowszy przepis na wykwintną sałatkę z rukoli i szynki parmeńskiej http://www.zaradni.pl/porada/6596,jak_zrobic_wykwintna_salatke_z_rukoli_i_szynki_parmenskiej

Ostatnio zmieniony: 2011-04-27 13:01:19

wow nigdy nie jadłam żurku z grzybami... na zdjęciu wyglada bardzo apetycznie

Ostatnio zmieniony: 2011-04-08 18:40:31

Żurek rewelacja sprawa:) święta się zbliżają, warto poczytać co nie co o pisankach:):):)
http://www.zaradni.pl/porada/6382,jak_wykonac_pisanki_na_wielkanoc

Ostatnio zmieniony: 2011-04-07 16:09:30

Genialny jest żurek. Ja dodaję jeszcze do niego prawdziwych grzybów. Aromat jest na cały dom.

Ostatnio zmieniony: 2011-04-06 19:32:04